trusted online casino malaysia Škalce
Menu
Tablet menu
Škalce Foto: Tomo Jeseničnik

Škalce

Iznad ravnic ob reki Dravinji, skrbno obdelanih polj, travnikov, tu in tam kakšnega gozdička, se dvigajo vinorodni griči, ki tod poosebljajo prijaznost, sončnost in tradicijo življenja domačinov. Sprehod preko vinorodnih Škalc ostane nepozaben v vsakem letnem času in ob vsakem vremenu.

Škalce so ena najlepših in boljših vinorodnih leg. Vse to spada pod vinorodno deželo Podravje, Mariborski vinorodni okoliš, pod okoliš Obronki Pohorja – južnega Pohorja in Konjiški ožji okoliš.

Konjiški ožji okoliš ima več leg, med katerimi so bolj znane naslednje:
- vinorodna lega Brdo
- vinorodna lega Škalce
- vinorodna lega Polene
- vinorodna lega Špitalič
- vinorodna lega Klokočovnik
- vinorodna lega Žička gorca
- vinorodna lega Lipoglav
- vinorodna lega Zbelovska gora

Na našem območju so vinsko trto poznali že Kelti – predniki Rimljanov. Ko so Slovani prišli izza Krpatov v letih 500-600 našega štetja so se šele seznanili z njo. Na konjiškem je najstarejši dokaz o obstoju vinogradov v zgornjih Dravinjskih goricah in sega v leto 1173 ter v čas, ko so Konjice dobile trške pravice.

Splošna gospodarska kriza v letih 1812 - 1818, ki je zajela vso Avstrijo, je seveda prizadela tudi kmetijstvo v Dravinjskih goricah. Ker se je pšenici cena močno povečala, se je marsikateri vinogradnik moral zadolžiti oziroma se je znašel v težavah. Kmetijstvu so želeli dati novo upanje in tako so župnišča, veleposestniki in kmeti pričeli obnavljati vinograde. Pričeli so saditi kvalitetne sorte grozdja, ki so prišle iz Francije. Te so še danes dobro znane: rizlingi, traminec, muškati, burgundec… Vino je tako pridobilo na kvaliteti in posledično tudi na ceni. Vinogradniki so vina pili malo, zato pa so ga večino prodali.
Ob koncu 19. stoletju se je zgodila katastrofa. Prišla je nova neozdravljiva bolezen iz Amerike – trtna uš. Mnogo je uničila. Pravijo, da toliko vinogradov, kot jih je bilo do leta 1850, verjetno ne bo nikoli več.
Danes se lahko pohvalimo, da se slovensko vinarstvo razvija. Počasi lahko ugotavljamo, da ima vedno večjo prednost kvaliteta in ne kvantiteta. Kar pomeni, da je vina mogoče res malo manj, drži pa tudi, da je vino mnogo kakovostnejše, kot je bilo to v času socializma. Počasi se vinu vrača ime.

Saj veste - vsak lahko skuša pridelati vino, a le ljudje, ki premorejo veliko ljubezni, spoštovanja do domače zemlje in znanja, lahko pridelajo vrhunsko kapljico, ki bo tudi druge razveseljevala. Ko pijemo vino, se je potrebno zamisliti, koliko ljubezni, prostega časa in znoja je bilo vloženega v njegovo donego. Težko je donegovati primerno vino oz. vino, ki bo všeč tudi ostalim ljudem. Zato moramo takšnega človeka, srčnega vinogradnika, še posebej spoštovati …Dobrodošli v Slovenske Konjice, v objem žlahtnih zgodb.

Oceni ta predmet
(5 glasovi)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
(Z)godbe zmajskih mest in 90 let Turističnega društva Slovenske Konjice
V pripravi nova turistična strategija 2022-2028
Strategija turizma 2022-2028
Dišalo po usnju
Počitniško darilo za vas
Kulturo smo užili z veliko žlico
Delovni zajtrk županov
Okusi Rogle - Izvorno slovensko
Kulturni dan po naše - BREZPLAČNA VODENJA
Zgodbe konjiškega usnja - BREZPLAČNO VODENJE
Skupščina Partnerstva za Pohorje
Izšla je nova številka časopisa TDRP
 V2
 efs
« June 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Iskanje po strani

Style I Style II Style III