Menu
Tablet menu
Nagrajenke in nagrajenci 16. Festivala lepopisja Nagrajenke in nagrajenci 16. Festivala lepopisja FOTO NAREKS, Matej Nareks

16. Festival lepopisja in "tihi sprehodi" v Žički kartuziji

SPOROČILO ZA JAVNOST

Slovenske Konjice, 9. 10. 2020

16. FESTIVAL LEPOPISJA IN »TIHI SPREHODI« V ŽIČKI KARTUZIJI

V Slovenskih Konjicah so že 16. leto zapored organizirali Festival lepopisja za osnovnošolske otroke. Pri tem jih niso zaustavile niti novonastale razmere povezane s COVID-19, ampak so zaključno prireditev s podelitvijo priznanj letos pač organizirali drugače kot vsa leta doslej. Potekala je na prostem in sicer v Žički kartuziji, kjer ima festival tudi sicer svoje domovanje, hkrati pa so javnosti predstavili še tri novosti v bogati ponudbi tega edinstvenega spomenika kulturne dediščine. Pod naslovom »Tihi sprehodi v Žički kartuziji« so prvič predstavili novo energijsko pot v okolici Žičke kartuzije, tematska vodenja za otroke in knjižico S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji. Prireditev so izvedli v skladu z vsemi priporočili NIJZ in v organizaciji Splošne knjižnice Slovenske Konjice – TIC ter Občine Slovenske Konjice.

Na razpis za 16. Festival lepopisja je letos prispelo okoli 60 del, kar je sicer bistveno manj kot prejšnja leta, ko je številka že presegala stotico, glede na trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji in pogoste odsotnosti otrok iz šol pa vseeno zelo spodbudno. Otroci so letos dela ustvarjali na temo »Kartuzijani in COVID-19« in s svojo neizmerno domišljijo navdušili tričlansko komisijo v sestavi: Lucija Levart, Ela Dolšak in Franci Ratej. Najboljši trije iz vsake triade so prejeli priznanja, ki jih je izdelal priznan grafik Arpad Šalamon, zeliščne nagrade Draga Iršiča iz kartuzijanske lekarne in novo knjižico z naslovom S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji. Razstava vseh del bo v protokolarnih prostorih Žičke kartuzije na ogled še vse do konca novembra. Letošnje nagrajenke in nagrajenci so:

1. TRIADA: Naja Detiček (1. mesto), Doroteja Hajd (2. mesto) in Zala Vetrih (3. mesto) – vse 2.r. POŠ Tepanje;
2. TRIADA: Doroteja Kotnik (1. mesto, 6. r., OŠ Ob Dravinji), Vita Bezovnik (2. mesto, 6. r., OŠ Ob Dravinji), Zala Jeranko (3. mesto, 4. r., OŠ Loče);
3. TRIADA: Janž Pučnik (1. mesto, 7. r., OŠ Ob Dravinji), Nika Broz (2. mesto, 9. r., OŠ Loče), David Gregorinčič (3. mesto, 8. r., OŠ Veržej).

Udeleženci petkovega dogodka so na terasi Gostilne Gastuž najprej prisluhnili nastopu učenke 1. razreda solo petja na Glasbeni šoli Slovenske Konjice, Deji Ilovšek, nato pa se skupaj z organizatorji podali na »Tihe sprehode po Žički kartuziji«. Prireditve se je udeležil tudi župan, Darko Ratajc.

Najprej so se sprehodili po delu na novo vzpostavljene energijske poti Tihe energije Žičke kartuzije, ki so jo zasnovali skupaj z gospodom Jožetom Munihom iz Zasebnega zavoda energijske poti Tolmin in s pomočjo dolgoletnih izkušenj gospoda Draga Iršiča, zeliščarja iz Žičke kartuzije. Pot je opremljena z informacijskimi tablami in prijetnimi lesenimi sedišči, poteka neposredno ob kartuzijanskem obzidju, skozi gozd, ob potoku in obiskovalcem omogoča kombinacijo doživetja neokrnjene narave, bogate zgodovine in zaužitje neizmernih energij. Po njej se bodo obiskovalci lahko sprehodili sami ali na posebnih vodenih ogledih, ki bodo lahko šteli največ 10 oseb, vodenja pa bodo izvajali za to usposobljeni vodniki pod okriljem TIC Slovenske Konjice.

Sledila je predstavitev in prikaz tematskih vodenj po Žički kartuziji za otroke, ki jih je pripravila ekipa izkušenih turističnih vodnic na pobudo domačinke Nine Buh (SloveNina) in v sodelovanju s TIC Slovenske Konjice. Tematska vodenja za otroke bo mogoče naročiti v okviru redne ponudbe Žičke kartuzije, za njihovo kakovostno izvajanje pa bo skrbela ekipa omenjenih turističnih vodnic in zaposlenih v Žički kartuziji. Hkrati s tematskimi vodenji pa so punce pripravile še posebno knjižico z naslovom S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji, ki pred otroke postavlja različne naloge in zadolžitve, odgovore nanje pa otroci ob pomoči svojih staršev iščejo v zidovih kartuzije in v njeni neposredni okolici. Knjižica je od petka naprej na prodaj v TIC Žička kartuzija in TIC Slovenske Konjice.

Vabljeni k ogledu FOTOGALERIJE.
Sporočilo za javnost si lahko ogledate TUKAJ

Oceni ta predmet
(1 Glasuj)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
Izšla je nova številka časopisa TDRP
Smrečice so okrašene
17. Festival lepopisja uspešno pod streho
17. Festival lepopisja - vabilo na razstavo
Rudolfovi s Konjiškega
Prenočitve v Dvorcu Trebnik - SOBE
ZELENI KLJUČ - Imamo ga!
Anketiranje prebivalcev občine Slovenske Konjice in TDRP
BREZPLAČNA VODENJA - ČASTI STO!
Kulturno-gastronomski abonma ZZMS
Poletnice na Starem trgu
Poletni glasbeni večeri v Žički kartuziji
 V2
 efs
« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Iskanje po strani

Style I Style II Style III