Menu
Tablet menu
Pekovski izdelki Pekovski izdelki

Muzej Zrno, Škalce

Muzejček Zrno se nahaja v vinorodnih Škalcah nad Slovenskimi Konjicami, ob sami Vinsko turistični cesti 17. Je lesena stavba, v zasnovi kletna viničarija iz zadnje četrtine 17. stoletja. Klet je kamnito zidana in velbana, delno vkopana v zemljo in enodelna. Nadkletno pritličje je v celoti leseno in zgrajeno iz ročno obdelanih, v spodnjem delu hrastovih, v nadaljevanju pa iz smrekovih brun, ki se na vogalih in ob predeljenih stenah povezujejo z utori na križ. V njih so vrezana majhna okenca z polknami. V tem pritličju so: "lapa" (vhodna veža), "hjša" (velika soba), in nekdanja črna kuhinja, ki je povezana z "štjblcom" (malo sobo). V "hjši" sta ohranjena stara krušna peč, deskast pod, lesen strop iz dvojno položenih desk, ki ga podpira leseni tram. Vse to dokazuje in uvršča hišo med najstarejše lesene stavbe v Dravinjski dolini in širše.

Na dvorišču pod zaščitno streho so razstavljeni:
- Eksponati za predelavo klasja in žit (stari pripomočki)
- Eksponati za pridelavo in predelavo grozdja in sadja (različne preše, špricance in in različne druge priprave)

V kletnem prostoru so razstavljeni kletarski eksponati (kletarska posoda za vina, sadjevec, razni stari predmeti za pretakanje in točenje vina in sadjevca). V gornjih prostorih "hjše" so, poleg starih delov pohištva, razstavljeni tudi pekarski eksponati: vrsta pekarskih naprav, orodij za pripravo in peko kruha. V steklenih gredencah in z vrbo pletenih policah, so razstavljeni različno reprezentančno oblikovani izdelki iz kvašenega, nekvašenega in medenega testa, ki so kakor koli povezani s kruhom.

V posebni omarici so razstavljeni tudi različno oblikovani izdelki iz čebeljega voska. Prav tako najdete oblikovane manjše predmete iz lesa, stekla in gline, na šaljiv način pa so prikazana tudi stara glasbila. Muzej Zrno je nastal iz ljubezni in spoštovanja do bivalnega in poklicnega okolja. Ta zasebna zbirka - muzejček - je majhen a zanimiv in avtentičen ambient, v katerem so ohranjena in razstavljena pričevanja vinske in kletarske kulture. Je edinstven muzejček te vrste na slovenskem in v sosednjem zahodno in vzhodno evropskem prostoru.

Pošljite POVPRAŠEVANJE

OGLED VIDEA JE MOŽEN S KLIKOM TUKAJ

Oceni ta predmet
(0 glasovi)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
Svetovni dan turizma - strokovni posvet in dan oprtih vrat
Poletnice v Starem trgu: AKUMULATORJI
Dan odprtih vrat letališča Slovenske Konjice
Poletni glasbeni večeri v Žički kartuziji
Konjiška legenda - 3D sestavljanka
Brezplačen voden ogled Slovenskih Konjic
Slovenski vikend v Biogradu na Moru
Kulturni utrip 2018
December v Slovenskih Konjicah
24. Kolesarska dirka po Sloveniji
Žička kartuzija odpira vrata in okna
4. Konjiški maraton
 V2
 efs
« August 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Iskanje po strani

Style I Style II Style III