Menu
Tablet menu
Dvorec Trebnik Dvorec Trebnik Foto: Miha Matavž Photo & Video, Rogla-Pohorje

Dvorec Trebnik

Zgodovina Dvorca Trebnik:

Zgodovina Dvorca Trebnik sega daleč nazaj v 14. stoletje, natančneje v leto 1308, ko je bil v zgodovinskih virih prvič omenjen kot "Trebnikke", kot dvor pod konjiških gradom pa je bil omenjen leta 1362. Dokončno podobo, kot jo ima danes, je dvorec dobil v 16. stoletju.

Dogajanja skozi čas so vplivala nanj in na njegove lastnike. Najbolj značajski in pomemben lastnik je bila rodbina Windischgrätz, ki je posedovala dvorec od leta 1828 in vse do konca druge svetovne vojne. V njem so živeli le občasno, služil jim je bolj kot letna rezidenca. Ogromno pozornosti so posvečali okolici, predvsem urejanju vrtov. Imeli so urejeno vrtnarijo in svojega vrtnarja. Od tod izhaja tudi velika ljubezen do rož, ki se je razširila v Slovenskih Konjicah in živi še danes.

Po vojni je dvorec prišel v last Občine Slovenske Konjice, ki je dvorske prostore namenjala različnim dejavnostim, kot so kino, kavarna, otroški vrtec in druge. Le to je najverjetneje vplivalo na dokaj revno in zapuščeno stanje, v katerem je bil dvorec leta 1997.

Od takrat naprej pa se je začelo novo obdobje dvorca Trebnik. Sledile so prenove poslovnih prostorov. Zaposleni na dvorcu so leta 1999 proizvedli prve izdelke in jim vdahnili rdečo nit, ki spremlja blagovno znamko Dvorec Trebnik še danes, ko za tem imenom stoji domačinka Julija Sojič. Blagovna znamka Dvorec Trebnik danes pooseblja naravne izdelke, s katerimi ljudje ne samo skrbijo za svoje zdravje in boljše počutje, ampak z njimi razvajajo tudi druge. Sveži vonji narave iz Dvorca Trebnik - naravna kozmetika, naravni izdelki za dom in naravne prehrambne dobrote. Privoščite si jih na TEJ povezavi.

Kmalu so pričeli prihajati tudi prvi obiskovalci, za katere so se pripravili animacijski programi. Vsi programi so v sebi združevali tudi izobraževalno noto, tako da so se obiskovalci skozi voden ogled razvedrili in si ogledali celotno posestvo dvorca (zeliščni vrt, zeliščno galerijo, grajski park, razstavne zbirke, predstavitveni film), hkrati pa so se informirali tudi o zdravilnih rastlinah ter spoznavali, kako si lahko pomagajo sami, bodisi ob določenih težavah ali pa le, kako lahko izboljšajo svoje splošno počutje.  

Dvorec Trebnik DANES:

V senci mogočne Konjiške gore in miru očarljivega parka ob Trebniku, ki se nadaljuje v več kot 870 let staro mestno jedro Slovenskih Konjic, je začutiti močan utrip preteklosti. Dvorec Trebnik je danes splošno dostopen in v Objektu B namenjen za izvajanje zdravstvenih in sorodnih dejavnosti ter gostinsko-turistične oziroma nastanitvene dejavnosti, v Objektu A pa je svoj dom našlo nekaj oddelkov Glasbene šole Slovenske Konjice.

Ob objektu je zagotovljeno zadostno število parkirnih prostorov, dvorec pa je umeščen v izjemno privlačen in atraktiven del Slovenskih Konjic – v obnovljen mestni park s slikovito trim stezo, športnim parkom, prikupnim ribnikom z otočkom in otroškim igriščem v senci mogočnih dreves. Park razdeljuje žuboreč potoček Ribnica, ki si svojo pot utira naprej, mimo Cerkve svetega Jurija v konjiški Stari trg.

V pritličju prenovljenega Objekta B Dvorca Trebnik se nahajata kavarna in restavracija, ki trenutno ne obratujeta.

V prvem nadstropju, ki obsega štiri poslovne prostore, se izvajajo naslednje dejavnosti: Anima naravno zdravljenje na osnovi naturopatije in psihosomatske podpore; Terapevtsko-lepotni center Svetlobni Dotik; AdriDental zobozdravstvena dejavnost in ustni higienik ter sedež podjetja Tolar HashNET. Za izvedbo predavanj, posvetov, sestankov, poslovnih srečanj, pa je v tem istem nadstropju na razpolago tudi »Christianina soba« (poimenovana po zadnji živeči osebi iz rodbine Windischgrätz) v velikosti 90 m2 in je primerna za 40 do 60 oseb z možnostjo različnih postavitev 24-ih konferenčnih miz, 60-ih stolov in govorniškega pulta. Prostor je ogrevan in opremljen s projekcijskim platnom, samostoječo tablo, LCD projektorjem in dostopom do interneta. Sčasoma je postal tudi prizorišče priložnostnih razstav.

V mansardi obnovljenega dvorca pa obiskovalci lahko prespijo v udobnih in okusno opremljenih sobah. Dvorec Trebnik - SOBE razpolaga z osmimi svetlimi in prostornimi sobami, ki so sodobno opremljene. Za čim večje udobje gostov so opremljene s televizorji z ravnim zaslonom, grelniki za vodo ter priborom za pripravo čaja in kave. V vseh sobah je gostom na razpolago brezplačna brezžična internetna povezava.
Ker v občini Slovenske Konjice sledimo smernicam Zero Waste in zavezi občine brez plastike, so se v sobah Dvorca Trebnik odpovedali embalaži za enkratno uporabo in za vas izbrali privlačno oblikovane dozirnike, tako za tekoče milo kot tudi za tuš gel in šampon.
Občina Slovenske Konjice je občina po meri invalidov. Pri snovanju namestitev v Dvorcu Trebnik je sledila tem smernicami, zato so vse sobe dostopne z invalidskim vozičkom. Vse sobe in kopalnice pa so po dimenzijah in funkcionalnostih tudi ustrezno prilagojene potrebam invalidov.
Ob vsej funkcionalnosti sob pa niso pozabili na kanček umetnosti, zato je vsaka soba opremljena tudi z umetniški slikami in izbranimi verzi poezije, ki so nastale izpod rok bolj ali manj znanih lokalnih umetnikov. Poimenovali pa smo jih kar po lokalnih znamenitostih. Pogled iz okna vsake sobe je prav tako svojevrstno umetniško doživetje. Pod Dvorcem Trebnik se namreč nahaja očarljiv mestni park s stoletnimi drevesi, ribnikom z otočkom, žuborečim potočkom in otroškim igriščem.
REZERVIRAJTE SVOJO SOBO

Ponudba Dvorca Trebnik kot celote se danes osredotoča na človeka, na njegovo dobrobit, zdravje in dobro počutje. Obenem ponuja možnost udobne in avtentične oblike nastanitve obiskovalcev in turistov, ki se v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje mudijo dlje časa. Edinstvena lokacija v slikovitem mestnem parku doda svoj košček v mozaik celovitega doživetja te obnovljene zgradbe, v okolici katere se je prijetno zazreti v nedrje Konjiške gore, prisluhniti žuborenju živahnega potočka in zvokom raznih instrumenotv ter uživati ob sproščeni igri otrok, katerih smeh se razlega iz urejenega lesenega otroškega igrišča. Na območju Dvorca Trebnik si preteklost in sodobnost podajata roke za dobrobit ljudi, ki tukaj živijo in tudi tiste, ki prihajajo na obisk.

Foto galerija:

Fotografiji 1,6: Arhiv Občine Slovenske Konjice
Fotografije 2, 3, 4, 5, 7, 8_ Miha Matavž Photo & Video, Turistična destinacija Rogla-Pohorje
Fotografija 9: Arhiv Zgodovinskega društva Konjice

Oceni ta predmet
(9 glasovi)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
Strategija turizma 2022-2028
Dišalo po usnju
Počitniško darilo za vas
Kulturo smo užili z veliko žlico
Delovni zajtrk županov
Okusi Rogle - Izvorno slovensko
Kulturni dan po naše - BREZPLAČNA VODENJA
Zgodbe konjiškega usnja - BREZPLAČNO VODENJE
Skupščina Partnerstva za Pohorje
Izšla je nova številka časopisa TDRP
Smrečice so okrašene
17. Festival lepopisja uspešno pod streho
 V2
 efs
« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Iskanje po strani

Style I Style II Style III