Menu
Tablet menu

Zelišča iz Žičke kartuzije

Žička Kartuzija je bila znana po zdravilstvu  že od njenega nastanka. Kartuzijani so v skladu s svojim redom živeli skromno in preprosto, z odrekanjem, molitvijo in meditacijo. Posebno skrb so posvečali bolnim sobratom, kasneje pa tudi okoliškim prebivalcem. Imeli so urejeno hišno lekarno, gojili so zdravilne rastline in izdelovali leke. Že leta 1185 se omenja delovanje hospitala, kasneje pa so ustanovili eno najstarejših lekarn v Evropi, ki je delovala vse do razpustitve samostana. Vse do danes se je ohranil rokopis "Knjige zdravil" samostanskih lekarnarjev, kjer so zapisani tudi recepti rimskega zdravnika Galena. Zeliščarsko tradicijo v Žički kartuziji že vrsto let z ljubeznijo neguje družina Iršič. Skozi leta trdega dela je tako nastala prepoznavna blagovna znamka "Zelišča iz Žičke kartuzije", pod katero boste prepoznali vrhunske zeliščne izdelke: čaje, napitke, namaze in mazila.

PRODAJALNA

V prenovljenem obrambnem stolpu  se nahaja prodajni prostor, ki nudi bogat izbor iz programa "Zelišča iz Žičke kartuzije". Obiskovalcem so na voljo različna zelišča, čaji, čajne mešanice in dišavnice iz kartuzijanskega zeliščnega vrta ter drugi pripravki za zdravo življenje. Prav posebna pa je ponudba zeliščnih napitkov in njihova pokušina. V prodajalni lahko obiskovalci izbirajo tudi med pestro ponudbo kristalov za zdravje in dobro telesno in duševno počutje.

SREDNJEVEŠKO KARTUZIJSKO OBLAČILO

V obnovljenem južnem delu gospodarskega poslopja, v okviru stalne razstave Kulturna dediščina Žičke kartuzije, si lahko ogledate originalno posvečeno kartuzijansko oblačilo, ki je darilo Kartuzije Pleterje in predstavlja simbol belih menihov, ki so tod živeli. Oblačilo je od pletrskih kartuzijanov v dar prejel gospod Drago Iršič. 

DEGUSTACIJA ZELIŠČNIH NAMAZOV IN NAPITKOV

Ker že nekaj časa ugotavljajo, da so zelišča uporabna tudi za pripravo zdrave hrane in zeliščnih napitkov, so v družini Iršič razvili vrsto lastnih receptur. Z željo, da bi vas popeljali v skrivnostni svet zelišč in harmonijo nenavadnih okusov iz zelene zakladnice, pripravljajo degustacije zeliščnih namazov in napitkov, ter ostalih jedi z dodatkom zelišč, kjer boste ob prijetnem in zanimivem druženju nehote izvedeli veliko koristnega o zdravem načinu življenja in prehranjevanja.

UČNE DELAVNICE ZA ŠOLARJE

Uporaba zelišč v prehrani danes postaja nuja in svetovni izziv, zato je prav da s tem seznanjamo že mlade. V učnih delavnicah udeleženci spoznavajo zelišča v vrtu in v naravi, naučijo se nabiranja, sušenja in shranjevanja ter njihove uporabe. Pod strokovnim vodstvom sami izdelajo zeliščne namaze in skuhajo čaj, ter samostojno pripravijo pravo pravcato pogostitev.

Oceni ta predmet
(11 glasovi)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
17. Festival lepopisja uspešno pod streho
17. Festival lepopisja - vabilo na razstavo
Rudolfovi s Konjiškega
Prenočitve v Dvorcu Trebnik - SOBE
ZELENI KLJUČ - Imamo ga!
Anketiranje prebivalcev občine Slovenske Konjice in TDRP
BREZPLAČNA VODENJA - ČASTI STO!
Kulturno-gastronomski abonma ZZMS
Poletnice na Starem trgu
Poletni glasbeni večeri v Žički kartuziji
Brezplačna vodena sprehoda v počastitev občinskega praznika
Sprejem Tamare Zidanšek
 V2
 efs
« November 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Iskanje po strani

Style I Style II Style III