Menu
Tablet menu
Gastuž Gastuž Janez Kotar Photography

Gastuž, 1467

Zgodovina Gastuža

Gastuž je v preteklosti spadal v okvir znamenite Žičke kartuzije, nastale okoli leta 1160. Gastuž je velika nadstropna stavba, ki je bila postavljena zunaj samostanskega obzidja, ob cesti, kjer se pred Žičko kartuzijo odcepi stranska cesta v Dramlje.

Pritličje Gastuža so postavili v 15. stoletju (leta 1467) - portal in okna so gotska. Nadstropje je bilo pozidano v 17. stoletju. Gastuž je bil namenjen sprejemanju tujcev, ko so v 15. stoletju opustili “spodnjo hišo” samostanskega kompleksa v Špitaliču, kjer so prvotno sprejemali tujce.

Gastuž je nekoč zajemal gostišče v pritličju in prenočišča za tujce v nadstropju. Imeli so tudi prostoren hlev za konje oziroma vprežno živino tujcev in popotnikov. V Gastužu je stanoval tudi birič, ki je nadzoroval prevažanje desetinskega žita in vina za kartuzijo ter odpiral vrata, ki so že tukaj branila samostan.

Ker so v Gastužu za tujce in popotnike točili samostansko vino, je bila hiša obenem gostilna - najstarejša na slovenskem, saj nikjer drugje ne zasledimo starejše.

Prvotni lastniki Gastuža so bili žički kartuzijani, do razpustitve samostana v letu 1782. Verjetno je z razpustitvijo samostana prenehala z delovanjem tudi Gostilna Gastuž, čeprav v virih teh podatkov ne zasledimo.

Gastuž danes

Gastuž tudi danes ponuja zatočišče popotnikom, obiskovalcem, turistom in ostalim posebnim gostom, ki v miru in tišini nekdanjega samostana iščejo posebna kulinarična doživetja in razvajanja. Gostišče Gastuž vodi izkušena ekipa Penziona Kračun iz Loč, na čelu z idejnim vodjo in dušo gostilne, Benjaminom Kračunom.

Njihova kuhinja predstavlja večino tipično slovenskih jedi, ki izvirajo iz bogate slovenske kulinarične tradicije. Poskusili so združiti tradicionalno z modernim in dodati ščepec svojega. Pri surovinah spoštujejo slovensko, kar je tudi osnova njihove kuhinje. Prav zaradi tega so v letu 2015 pridobili znak Gostilna Slovenija.

Delovni čas

Termin

Delovni dnevi - ŽIČKA KARTUZIJA

Delovni dnevi* - GOSTILNA GASTUŽ

Delovni čas

1.3. – 31.3.**

PET, SOB, NED

PET, SOB, NED

10.00 – 16.00

1.4. – 31.5.

TOR-NED

TOR-NED

10.00 – 18.00

1.6. – 31.8.

TOR-NED

TOR-NED

10.00 – 20.00

1.9. – 31.10.

TOR-NED

TOR-NED

10.00 – 18.00

1.11 – 30.11.

TOR-NED

TOR-NED

10.00 – 16.00

1.12 – 28.2.

SOB, NED***

ZAPRTO

10.00 – 16.00

* V Gostilni Gastuž je pijača na voljo vse dni odprtosti, hrana pa od četrtka do nedelje, razen v času od 1. - 31.3., ko je hrana na voljo od petka do nedelje. Za najavljene skupine je hrano mogoče naročiti tudi ob drugih dneh, v času odprtosti Žičke kartuzije. V času spomladanskega Tedna restavracij (16.3.-25.3.2018) bo Žička kartuzija odprta vse dni v tednu (razen ponedeljka), od 10. do 18. ure.

** V času šolskih Zimskih počitnic bo Žička kartuzija odprta od četrtka do nedelje, od 10. do 16. ure (razen v primeru izrednih vremenskih razmer in velike količine snega).

*** Žička kartuzija je odprta tudi ob praznikih in dela prostih dnevih, razen 25.12. in 1.1.

Pošljite POVPRAŠEVANJE.

Povezave: Spletna stran Penziona Kračun

Facebook: Gostilna Gastuž 

Oceni ta predmet
(1 Glasuj)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
Dan odprtih vrat letališča Slovenske Konjice
Poletni glasbeni večeri v Žički kartuziji
Konjiška legenda - 3D sestavljanka
Brezplačen voden ogled Slovenskih Konjic
Slovenski vikend v Biogradu na Moru
Kulturni utrip 2018
December v Slovenskih Konjicah
24. Kolesarska dirka po Sloveniji
Žička kartuzija odpira vrata in okna
6. Konjiški maraton
4. Konjiški maraton
Konjice imajo srce
 V2
 efs
« September 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Iskanje po strani

Style I Style II Style III