Menu
Tablet menu
Gastuž Gastuž Janez Kotar Photography

Gastuž, 1467

Zgodovina Gastuža

Gastuž je v preteklosti spadal v okvir znamenite Žičke kartuzije, nastale okoli leta 1160. Gastuž je velika nadstropna stavba, ki je bila postavljena zunaj samostanskega obzidja, ob cesti, kjer se pred Žičko kartuzijo odcepi stranska cesta v Dramlje.

Pritličje Gastuža so postavili v 15. stoletju (leta 1467) - portal in okna so gotska. Nadstropje je bilo pozidano v 17. stoletju. Gastuž je bil namenjen sprejemanju tujcev, ko so v 15. stoletju opustili “spodnjo hišo” samostanskega kompleksa v Špitaliču, kjer so prvotno sprejemali tujce.

Gastuž je nekoč zajemal gostišče v pritličju in prenočišča za tujce v nadstropju. Imeli so tudi prostoren hlev za konje oziroma vprežno živino tujcev in popotnikov. V Gastužu je stanoval tudi birič, ki je nadzoroval prevažanje desetinskega žita in vina za kartuzijo ter odpiral vrata, ki so že tukaj branila samostan.

Ker so v Gastužu za tujce in popotnike točili samostansko vino, je bila hiša obenem gostilna - najstarejša na slovenskem, saj nikjer drugje ne zasledimo starejše.

Prvotni lastniki Gastuža so bili žički kartuzijani, do razpustitve samostana v letu 1782. Verjetno je z razpustitvijo samostana prenehala z delovanjem tudi Gostilna Gastuž, čeprav v virih teh podatkov ne zasledimo.

Gastuž danes

Gastuž tudi danes ponuja zatočišče popotnikom, obiskovalcem, turistom in ostalim posebnim gostom, ki v miru in tišini nekdanjega samostana iščejo posebna kulinarična doživetja in razvajanja. Gostišče Gastuž vodi izkušena ekipa Penziona Kračun iz Loč, na čelu z idejnim vodjo in dušo gostilne, Benjaminom Kračunom.

Njihova kuhinja predstavlja večino tipično slovenskih jedi, ki izvirajo iz bogate slovenske kulinarične tradicije. Poskusili so združiti tradicionalno z modernim in dodati ščepec svojega. Pri surovinah spoštujejo slovensko, kar je tudi osnova njihove kuhinje. Prav zaradi tega so v letu 2015 pridobili znak Gostilna Slovenija.

Delovni čas

Termin

Delovni dnevi - ŽIČKA KARTUZIJA

Delovni dnevi* - GOSTILNA GASTUŽ

Delovni čas

1.3. – 31.3.**

PET, SOB, NED

PET, SOB, NED

10.00 – 16.00

1.4. – 31.5.

TOR-NED

TOR-NED

10.00 – 18.00

1.6. – 31.8.

TOR-NED

TOR-NED

10.00 – 20.00

1.9. – 31.10.

TOR-NED

TOR-NED

10.00 – 18.00

1.11 – 30.11.

TOR-NED

TOR-NED

10.00 – 16.00

1.12 – 28.2.

SOB, NED***

ZAPRTO

10.00 – 16.00

* V Gostilni Gastuž je pijača na voljo vse dni odprtosti, hrana pa od četrtka do nedelje, razen v času od 1. - 31.3., ko je hrana na voljo od petka do nedelje. Za najavljene skupine je hrano mogoče naročiti tudi ob drugih dneh, v času odprtosti Žičke kartuzije. V času spomladanskega Tedna restavracij (16.3.-25.3.2018) bo Žička kartuzija odprta vse dni v tednu (razen ponedeljka), od 10. do 18. ure.

** V času šolskih Zimskih počitnic bo Žička kartuzija odprta od četrtka do nedelje, od 10. do 16. ure (razen v primeru izrednih vremenskih razmer in velike količine snega).

*** Žička kartuzija je odprta tudi ob praznikih in dela prostih dnevih, razen 25.12. in 1.1.

Pošljite POVPRAŠEVANJE.

Povezave: Spletna stran Penziona Kračun

Facebook: Gostilna Gastuž 

Oceni ta predmet
(1 Glasuj)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
Konjiška legenda - 3D sestavljanka
Brezplačen voden ogled Slovenskih Konjic
Slovenski vikend v Biogradu na Moru
Kulturni utrip 2018
December v Slovenskih Konjicah
24. Kolesarska dirka po Sloveniji
Žička kartuzija odpira vrata in okna
6. Konjiški maraton
4. Konjiški maraton
Konjice imajo srce
Biograd na Moru praznoval občinski praznik
Uradno odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine
 V2
 efs
« July 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Iskanje po strani

Style I Style II Style III