trusted online casino malaysia Splošno
Menu
Tablet menu

Splošno

Nahajamo se pod v vznožjem škalskih vinogradov. Škalce so ena najlepših in boljših vinorodnih leg. Vse to spada pod vinorodno deželo Podravje, Mariborski vinorodni okoliš, pod okoliš Obronki Pohorja – južnega Pohorja in Konjiški ožji okoliš.

Konjiški ožji okoliš ima več leg in bolj znane so slednje:
- vinorodna lega Brdo
- vinorodna lega Škalce
- vinorodna lega Polene
- vinorodna lega Špitalič
- vinorodna lega Klokočovnik
- vinorodna lega Žička gorca
- vinorodna lega Lipoglav
- vinorodna lega 

Na našem območju so vinsko trto poznali že Kelti – predniki Rimljanov. Ko so Slovani prišli izza Krpatov v letih 500-600 našega štetja so se šele seznanili z njo.
Na konjiškem je najstarejši dokaz o obstoju vinogradov v zgornjih Dravinjskih goricah in sega v leto 1173 (Jaz posplošim zadevo in rečem, da so dokazi iz let, ko so Slovenske Konjice dobile trške pravice – 860 let…).

Splošna gospodarska kriza v letih 1812 – 1818 je zajela vso Avstrijo in seveda tudi kmetijstvo Dravinjskih goricah. Ker se je pšenici cena močno povečala, se je marsikateri vinogradnik moral zadolžiti oz. se znašel v težavah. Kmetijstvu so želeli dati novo upanje in tako so župnišča, veleposestniki in kmeti pričeli obnavljati vinograde. Pričeli so saditi kvalitetne sorte grozdja, ki so prišle iz Francije. Te so še danes dobro znane: rizlingi, traminec, muškati, burgundec… Vino je tako pridobili na kvaliteti in posledično tudi na ceni. Vinogradniki so vina pili malo, zato so ga večino pridelka prodali.
jesenOb koncu 19. stoletju se je zgodila katastrofa. Prišla je nova neozdravljiva bolezen iz Amerike – trtna uš. Mnogo je uničila. Pravijo, da toliko vinogradov, kot je bilo do leta 1850 verjetno ne bo nikoli več.
Danes se lahko pohvalimo, da se slovensko vinarstvo razvija. Počasi lahko ugotavljamo, da ima vedno večjo prednost kvaliteta in ne kvantiteta. Kar pomeni, da je vina mogoče res malo manj, drži pa tudi da je vino mnogo kakovostnejše, kot je bilo to v času socializma. Počasi se vinu vrača ime.

V naši vinoteki imamo več različnih proizvajalcev vina, kot so na primer: Zlati grič, vinogradništvo Brumec, vinogradništvo Celcer, vinogradništvo Založnik, vinogradništvo Podkubovšek in vinogradništvo Krošl. Da lahko nekdo sodeluje v vinoteki, mora imeti vino vrhunsko, primerno embalirano z etiketo in vino mora doseči kakšno medaljo na Radgonskem kmetijsko – živilskem sejmu. Lepo pa je tudi če doseže kakšno priznanje na ljubljanskem vinskem festivalu.
 Velik ponos je tudi prvo Viteško vino  - pridelovalec Zlati grič. Sodelovanje v navezi občina in Zlati Grič, pa je tudi zelo zanimivo, saj ob vsakem novem jubileju Slov. Konjic (850 letnica, 860 letnica) Zlati Grič napolni nekaj tisoč primerkov Jubilejnega Konjičana.

Pri nas skušamo združiti tudi dva različna tipa umetnikov. Eden je slikar in drugi pa je vinar. Vsak lahko nariše sliko, a le ljudje ki imajo dar narišejo takšno sliko, ki je všeč tudi ostalim in so zanjo pripravljeni odšteti nekaj denarja.
In v končni fazi vsak lahko skuša pridelati vino, a le ljudje z veliko ljubezni, spoštovanje, znanja… Lahko pridelajo vrhunsko kapljico, ki bo tudi drugim všeč. Ko pijemo vino, se je potrebno zamisliti, koliko ljubezni, prostega časa in truda (znoja) je dejansko v tej kapljici, da je takšno kot je. Težko je donegovati primerno vino oz. vino, ki bo všeč tudi ostalim ljudem. Zato moramo takšnega človeka še posebej spoštovati …

Oceni ta predmet
(0 glasovi)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
(Z)godbe zmajskih mest in 90 let Turističnega društva Slovenske Konjice
V pripravi nova turistična strategija 2022-2028
Strategija turizma 2022-2028
Dišalo po usnju
Počitniško darilo za vas
Kulturo smo užili z veliko žlico
Delovni zajtrk županov
Okusi Rogle - Izvorno slovensko
Kulturni dan po naše - BREZPLAČNA VODENJA
Zgodbe konjiškega usnja - BREZPLAČNO VODENJE
Skupščina Partnerstva za Pohorje
Izšla je nova številka časopisa TDRP
 V2
 efs
« June 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Iskanje po strani

Style I Style II Style III