trusted online casino malaysia Vinska klet Zlati Grič
Menu
Tablet menu

Vinska klet Zlati Grič

Vina se predelujejo le iz grozdja lastnih vinogradov, ki se razprostirajo na 80 hektarjih vinorodne lege Škalc. Zaradi tega imamo popoln nadzor nad predelavo in kvaliteto grozdja v vinogradu in kasneje nad negovanjem vina v vinski kleti. Trgatev poteka ročno, iz vinograda do vinske kleti grozdje transportiramo samo v  posebnih  posodah, v kateri je do 20 kg grozdja.

S tem preprečimo neželjeno maceracijo , oksidacijo in morebitno prehitro alkoholno fermentacijo transportiranega grozdja. 80 procentov donegovanih vin je bele barve, ostalo pa predstavlja modra frankinja. Bela vina donegujemo v kakovostna (70 %) in vrhunska (30%). Ta vina odlikuje svežina, aromatičnost, polnost in harmonija. Rdeča vina so zelo sadna, suha, pitna in sveža. Nega vin poteka klasično, naravno z čim manj posegi in jih pustimo zoreti  toliko časa, da so v njih kar najbolj izražene značilnosti, ki so dane od narave.   
Večino donegovanih vin stekleničimo na avtomatski polnilni liniji (gravitacijsko polnjenje vina,do 2000 steklenic na uro). Tudi oprema steklenic, pakiranje  skladiščenje ter distribucija potekata v vinski kleti.  V vinski kleti smo uvedli HACCP sistem leta 2003.

Konjiško vinogradništvo ima že več kot osemsto letno tradicijo, ki je potrjena v pisnih virih francoskega reda kartuzijanov iz Žičke kartuzije (1164). Kot piše Santonino, so imeli v petnajstem stoletju v svojih kleteh več vina kot vsa preostala pokrajina skupaj. Svoje vinograde so imeli tudi na odličnih legah v Škalcah, kjer danes na zaokroženem kompleksu 80ha pridelujemo grozdje iybranih vinskih sort.

Pridelujemo samo kakovostna in vrhunska vina, zato tehnologija pridelave temelji na minimalnih obremenitvah trte in na okolju prijazni predelavi. Trte večinoma rastejo na srednje težki peščeno-glinasti ilovici, kar se odraža v karakterju naših vin. K značilnemu tipu vin prispeva tudi krajevna klima, ki ji poleg obilo sončnih dni daje svoj pečat tudi mešanica alpskega in panonskega podnebja, ki se prepletata pod obronki mogočnega Pohorja in Konjiške gore.

V skupini kakovostnih vin pridelujemo zvrsti beli in rdeči Konjičan ter modro frankinjo. Vrhunska vina pridelujemo in polnimo kot sortna vina ter vina posebnih kakovosti. Paleto mirnih vin dopolnjujemo z belo in rose Konjiško penino, pridelano po klaični metodi z vrenjem v steklenici.

Za urejenost vinogradov, kvaliteto grozdja, za harmonijo in polnost vinskih polnitev Zlatega griča skrbijo v podjetju vinogradniki in kletarji, pod skrbnim nadzorom vodje proizvodnje Dejana Brečka in enologa Saša Topolška.

Oceni ta predmet
(6 glasovi)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
(Z)godbe zmajskih mest in 90 let Turističnega društva Slovenske Konjice
V pripravi nova turistična strategija 2022-2028
Strategija turizma 2022-2028
Dišalo po usnju
Počitniško darilo za vas
Kulturo smo užili z veliko žlico
Delovni zajtrk županov
Okusi Rogle - Izvorno slovensko
Kulturni dan po naše - BREZPLAČNA VODENJA
Zgodbe konjiškega usnja - BREZPLAČNO VODENJE
Skupščina Partnerstva za Pohorje
Izšla je nova številka časopisa TDRP
 V2
 efs
« June 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Iskanje po strani

Style I Style II Style III