Menu
Tablet menu

11. Sprehodi pod morjem

Sprehodi pod morjem

11. Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije

Mednarodni festival podvodnega filma “Sprehodi pod morjem” je v letu 2018 praznoval svoj 10. rojstni dan. Sprehod skozi desetletje nas navdaja s ponosom, saj smo v Dravinjski dolini gostili izjemne znanstvenike, podvodne fotografe, filmarje in mlade umetnike iz različnih koncev sveta, kar smo predstavili v pregledni publikaciji.


V letu 2019 smo se odločili, da nadaljujemo zgodbo SPREHODOV POD MORJEM, sprehodov, ki imajo izjemno zgodovino že s samim imenom.
Ime smo si z dovoljenjem prof. Dušana Kuščerja in Marjana Richterja sposodili iz  preteklosti od skupine Račani, ki so leta 1938 posneli prve podvodne fotografije in se s tem zapisali med pionirje svetovne podvodne fotografije. Ekipa Račanov je 1952 leta želela posneti prvi poučni podvodni 16 mm film Sprehodi pod morjem, a je kamero zalila voda, ohranjeni posnetki pa so bili objavljeni v istoimenski knjigi iz leta 1963.


Sprehodi pod morjem se torej nadaljujejo, tkejo nova znanstva, pišejo nove zgodbe.


Tradicija preteklih festivalov se nadaljuje z dogodki, kot so filmske projekcije za mlade, invalide in starostnike, razstava podvodne fotografije, mednarodna razstava otroških likovnih del, zgodba v petih fotografijah, koncert, odprte projekcije filmov, strokovna predavanja v okviru mini simpozija »AST Talks«. Grand Prix večer se z 11. izdajo spreminja v Večer zmagovalcev, kjer boste lahko obiskovalci videli najnovejše iz svetovne podvodne produkcije in v kratkih intervjujih spoznali izjemne osebnosti, ki smo jih letos privabili v Slovenske Konjice.


11. mednarodni festival »Sprehodi pod morjem«, ki bo potekal med 31. januarjem in 2. februarjem 2019 v Slovenskih Konjicah,  posvečamo dvema izjemnima človekoma, ki sta se v letu 2018 od nas poslovila in pričela pisati nove zgodbe nekje drugje:
Prof. dr. Stracimirju Gošoviću, dr. med., pobudniku sodobne podvodne in hiperbarične medicine na področju Jugoslavije in piscu potapljaške biblije Ronjenje u sigurnosti, ter Marko Krašovcu,dobitniku zlate Hassove nagrade.


11. Sprehodi pod morjem prinašajo zgodbe podvodnih fotografov, snemalcev in glasbenikov: 

  • Kanadčanke Nathalie Lasselin, večkrat nagrajene podvodne snemalke in direktorice fotografije, jamske in tehnične potapljavke, predavateljice, inštruktorice in vodje arktičnih ekspedicij, članice Hiše slavnih potapljavk in Kraljevega geografskega združenja.
  • Angležinje Gemme Smith, promotorke in inštruktorice tehničnega potapljanja najvišjih kategorij, ki predstavlja »roll model« našega časa, saj je v svoji v komaj 27 letih dosegla več, kot si lahko večina samo želi.
  • podvodnega fotografa, Italijana Pasquale Vassalla, prejemnika priznanj in nagrad iz celega sveta, vključno s prestižnim Plongeur d’Or v Marseillu leta 2011.
  • enega izmed najboljših portugalskih podvodnih fotografov, Portugalca Rui Guerro, vice svetovnega prvaka, svetovnega prvaka v kategoriji ambienta s potapljačem in šestkratnega državnega prvaka, ki kot inštruktor podvodne fotografije svoje znanje predaja dalje na številnih tečajih, delavnicah in dogodkih.
  • enega od najpomembnejših slovenskih podvodnih fotografov in snemalcev, Andreja Natlačna, svetovnega popotnika, potapljača in snemalca, ki je bil kar 18 let nepogrešljivi član ekipe oddaje Med valovi na RTV Slovenija.
  • fotoreporterja, profesionalnega podvodnega fotografa in morskega biologa, Avstrijca Wolfganga Pölzerja, prejemnika dveh zlatih medalj iz CMAS-ovih svetovnih prvenstev.
  • dveh izjemnih glasbenikov, Makedoncev, svetovno znanega kitarista Vlatka Stefanovskega, in klarinetista Gorana Bojčevskega, prejemnika bronastega grba za izjemne ustvarjalne in izvajalske dosežke MOC za leto 2018.

Več na www.sprehodipodmorjem.si  

Preliminarni program


Vljudno vabljeni!

Organizacijski odbor 11. Sprehodov pod morjem

Preberite več...
Naroči se na ta RSS
« October 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Prodaja vstopnic

Prodaja vstopnic

Sreda, 06 Februar 2013

Iskanje po strani

Škalce

Škalce

Torek, 22 Januar 2013

Style I Style II Style III