Menu
Tablet menu

11. Sprehodi pod morjem

Sprehodi pod morjem

11. Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije

Mednarodni festival podvodnega filma “Sprehodi pod morjem” je v letu 2018 praznoval svoj 10. rojstni dan. Sprehod skozi desetletje nas navdaja s ponosom, saj smo v Dravinjski dolini gostili izjemne znanstvenike, podvodne fotografe, filmarje in mlade umetnike iz različnih koncev sveta, kar smo predstavili v pregledni publikaciji.


V letu 2019 smo se odločili, da nadaljujemo zgodbo SPREHODOV POD MORJEM, sprehodov, ki imajo izjemno zgodovino že s samim imenom.
Ime smo si z dovoljenjem prof. Dušana Kuščerja in Marjana Richterja sposodili iz  preteklosti od skupine Račani, ki so leta 1938 posneli prve podvodne fotografije in se s tem zapisali med pionirje svetovne podvodne fotografije. Ekipa Račanov je 1952 leta želela posneti prvi poučni podvodni 16 mm film Sprehodi pod morjem, a je kamero zalila voda, ohranjeni posnetki pa so bili objavljeni v istoimenski knjigi iz leta 1963.


Sprehodi pod morjem se torej nadaljujejo, tkejo nova znanstva, pišejo nove zgodbe.


Tradicija preteklih festivalov se nadaljuje z dogodki, kot so filmske projekcije za mlade, invalide in starostnike, razstava podvodne fotografije, mednarodna razstava otroških likovnih del, zgodba v petih fotografijah, koncert, odprte projekcije filmov, strokovna predavanja v okviru mini simpozija »AST Talks«. Grand Prix večer se z 11. izdajo spreminja v Večer zmagovalcev, kjer boste lahko obiskovalci videli najnovejše iz svetovne podvodne produkcije in v kratkih intervjujih spoznali izjemne osebnosti, ki smo jih letos privabili v Slovenske Konjice.


11. mednarodni festival »Sprehodi pod morjem«, ki bo potekal med 31. januarjem in 2. februarjem 2019 v Slovenskih Konjicah,  posvečamo dvema izjemnima človekoma, ki sta se v letu 2018 od nas poslovila in pričela pisati nove zgodbe nekje drugje:
Prof. dr. Stracimirju Gošoviću, dr. med., pobudniku sodobne podvodne in hiperbarične medicine na področju Jugoslavije in piscu potapljaške biblije Ronjenje u sigurnosti, ter Marko Krašovcu,dobitniku zlate Hassove nagrade.


11. Sprehodi pod morjem prinašajo zgodbe podvodnih fotografov, snemalcev in glasbenikov: 

  • Kanadčanke Nathalie Lasselin, večkrat nagrajene podvodne snemalke in direktorice fotografije, jamske in tehnične potapljavke, predavateljice, inštruktorice in vodje arktičnih ekspedicij, članice Hiše slavnih potapljavk in Kraljevega geografskega združenja.
  • Angležinje Gemme Smith, promotorke in inštruktorice tehničnega potapljanja najvišjih kategorij, ki predstavlja »roll model« našega časa, saj je v svoji v komaj 27 letih dosegla več, kot si lahko večina samo želi.
  • podvodnega fotografa, Italijana Pasquale Vassalla, prejemnika priznanj in nagrad iz celega sveta, vključno s prestižnim Plongeur d’Or v Marseillu leta 2011.
  • enega izmed najboljših portugalskih podvodnih fotografov, Portugalca Rui Guerro, vice svetovnega prvaka, svetovnega prvaka v kategoriji ambienta s potapljačem in šestkratnega državnega prvaka, ki kot inštruktor podvodne fotografije svoje znanje predaja dalje na številnih tečajih, delavnicah in dogodkih.
  • enega od najpomembnejših slovenskih podvodnih fotografov in snemalcev, Andreja Natlačna, svetovnega popotnika, potapljača in snemalca, ki je bil kar 18 let nepogrešljivi član ekipe oddaje Med valovi na RTV Slovenija.
  • fotoreporterja, profesionalnega podvodnega fotografa in morskega biologa, Avstrijca Wolfganga Pölzerja, prejemnika dveh zlatih medalj iz CMAS-ovih svetovnih prvenstev.
  • dveh izjemnih glasbenikov, Makedoncev, svetovno znanega kitarista Vlatka Stefanovskega, in klarinetista Gorana Bojčevskega, prejemnika bronastega grba za izjemne ustvarjalne in izvajalske dosežke MOC za leto 2018.

Več na www.sprehodipodmorjem.si  

Preliminarni program


Vljudno vabljeni!

Organizacijski odbor 11. Sprehodov pod morjem

Časopis Turistične destinacije Rogla-Pohorje - ZIMSKA IZDAJA

Spoštovani,

s ponosom Vas obveščamo, da je izšla že druga številka digitalnega in tiskanega časopisa Turistične destinacije Rogla-Pohorje, tokrat v zimski preobleki. Obiskovalcem bo na voljo od decembra 2018 do aprila 2019,ko jih bo usmerjala, kako najbolje »raziskati, občutiti in užiti« ta prekrasen delček severovzhodne Slovenije. 

Tudi tokrat smo jo ustvarili skupaj s kreativnimi posamezniki, domačini, turističnim gospodarstvom in lokalnimi skupnostmi občin Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče. V njej predstavljamo zimske novosti na Rogli, nove pridobitve letošnje sezone in tiste, ki se jih veselimo v prihajajoči, preštevilne možnosti za dobro počutje v hladnih dneh, nekaj utrinkov iz zgodovine naših krajev, ekološke in literarne namige ter še marsikaj zanimivega. Že med samim procesom nastajanja časopisa se je v nas budil ponos na bogastvo naših krajev in ljudi, ki tukaj živimo. Upamo, da boste ob njegovem prebiranju tudi Vi začutili, kako ponosno utripa pohorsko srce. 

Časopis bo na voljo na vseh INFO točkah v destinaciji Rogla-Pohorjein pri turističnih ponudnikih, preberete pa si ga lahko tudi TUKAJ.  

Vaša ekipa Turistične destinacije Rogla-Pohorje

Otvoritev izposojevalnice e-koles

Spoštovani,

vabimo Vas na otvoritev nove izposojevalnice e-koles OVeNtura Slovenske Konjice, ki bo V PONEDELJEK, 22. 10. 2018, OB 12. URI, NA KONJIŠKI TRŽNICI.

Na prireditvi bomo predstavili 6 električnih koles, ki jih je podjetje OVEN podarilo mestu in bodo odslej za izposojo na voljo na TIC Slovenske Konjice. V času trajanja prireditve jih boste ob strokovni pomoči lahko preizkusili BREZPLAČNO in pridobili vse potrebne informacije o ravnanju s temi kolesi. 

Po "naporni" poskusni vožnji se boste lahko okrepčali z IZOTONIČNIM NAPITKOM, pripravljenim iz domače zeliščne soli, ki jo s srcem pripravljata Majda in Katja Temnik na Zeliščnem Vrtu Majnika v Žičah

Prijazno povabljeni, da se nam pridružite.

»Preizkusite e-kolo, da navzgor bo lažje šlo.« J

Svetovni dan turizma - strokovni posvet in dan oprtih vrat

Turistična destinacija Rogla-Pohorje vabi na dogodek
»ZELENA« DIGITALNA DOŽIVETJA V TURISTIČNI DESTINACIJI ROGLA-POHORJE - Strokovni posvet posvečen Svetovnemu dnevu turizma: Turizem in digitalna transformacija

Datum in ura posveta: ČETRTEK, 27. 9. 2018, od 10. do 14. ure

Prizorišče: Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga

PROGRAM SREČANJA:

10:00 - 10:05
OTVORITEV SREČANJA
10:00 Pozdrav gostiteljev, Mirko Polutnik, župan Občine Vitanje

10:05 - 11:50
TURIZEM 4.0. IN TURISTIČNA DESTINACIJA ROGLA-POHORJE
10:05 Gospodarstvo 4.0. kot osnova za razvoj Turizma 4.0, Renata Martinčič, direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo
10:20 Aktivnosti Slovenske turitične organizacije na področju digitalnega oglaševanja, Nina Colarić Cvirn, Slovenska turistična organizacija
10:35 Prehojena pot Turistične destinacije Rogla-Pohorje, mag. Tjaša Kangler, Turistična destinacija Rogla-Pohorje
10:50 Digitalni marketing v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje, Tadeja Waldhuber, Turistična destinacija Rogla-Pohorje
11:05 Implementacija doživljajske ponudbe na Rogli in Termah Zreče v digital in obratno, Barbara Soršak, izvršna direktorica Unitur d.o.o.
11:20 Turizem 4.0 - Obogatena uporabniška izkušnja v sodelovalnih okoljih, Simon Mokorel - Arctur d.o.o. in doc.dr. Tanja Lešnik Štuhec - Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru

12:00 - 12:15
ODMOR ZA KAVO IN PRIGRIZEK

12:15 - 13:00
PRIMERI DOBRIH PRAKS DIGITALNIH DOŽIVETIJ
12:15 TravelAR Slovenia: Digitalizacija objektov kulturne dediščine in predstavitev izobraževanja AR 3D v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje, Marko Stijepič, Podjetniški inkubator Kočevje
12:35 Center Noordung: Namenski digitalni sistemi, plod lastnega znanja in razvoja (hologram, VR očala, idr.)

13:00 - 13:05
PODPIS SPORAZUMA: TURISTIČNA DESTINACIJA ROGLA-POHORJE POSTAJA PILOTNA DESTINACIJA V PROJEKTU TURIZEM 4.0

13:10 - 13:40
OGLED CENTRA VESOLJSKIH TEHNOLOGIJ HERMANA POTOČNIKA NOORDUNGA

13.45 - 14:30
DRUŽENJE OB "OKUSIH ROGLE" (Unitur d.o.o.)

Udeležba na strokovnem posvetu je brezplačna, potrebne pa so predhodne prijave.

Veselimo se druženja z Vami in Vas prosimo za potrditev Vaše cenjene udeležbe, najkasneje do petka, 21. 9. 2018. Udeležbo lahko potrdite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

V počastitev Svetovnega dneva turizma, bodo svoja vrata za obiskovalce Turistične destinacije Rogla-Pohorje brezplačno odprle številne kulturno-zgodovinske in druge znamenitosti, kot so: Graščina Oplotnica, črna kuhinja v mežnariji pri Cerkvi svete Barbare v Malahorni, Žička kartuzija, Center vesoljskih tehnologij Hermana potočnika Noordunga, Muzej 100 frankolofskih žrtev, Muzej ozkotirne železniške proge v Zrečah, Skomarska hiša in Škratova učna pot na Rogli. Več o celotnem programu najdete TUKAJ

Dan po našem druženju v Vitanju Vas v imenu Občine Zreče vabimo še na svečani podpis pogodbe o ustanovitvi stavbne pravice za izvedbo projekta Pot med krošnjami Pohorje, ki bo v petek, 28. 9. 2018, ob 10. uri, v Hotelu Natura na Rogli.

Vabilo Strokovni posvet ob Svetovnem dnevu turizma: Zelena digitalna doživetja


Odprtje Tur infomatov

VABILO NA ODPRTJE TUR INFOMATOV
v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje

Vabimo Vas na ODPRTJE TUR INFOMATOV V TURISTIČNI DESTINACIJI ROGLA-POHORJE.

V SLOVENSKIH KONJICAH ga bomo preizkusili v SOBOTO, 22. 9. 2018, OB 10. URI, PRI FONTANI ZA DVE PTICI, v VITANJU pa OB 16. URI, PRI CENTRU NOORDUNG.

Konjiškemu odprtju se bodo pridružili veleposlaniki v RS na obisku pri konjiškem županu, člani Dravinjskega poslovnega kluba, udeleženci destinacijske študijske ture, ki bodo na ta dan »raziskovali, občutili in uživali« lepote občin Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje iz Zreče ter drugi gostje. Odprtje bodo popestrili harmonikarji Banovšek.

V Vitanju bo odprtje Tur infomata vključeno v pestro celodnevno dogajanje v sklopu kulinarične prireditve VITANJSKA TRŠKA KUHNA, ki bo že od dopoldneva dišala po vitanjskih ulicah in se zaključila pozno v noč s SPACE-NIGHT dogodkom v Centru Noordung.

Prijazno povabljeni, da se nam pridružite.

Več o projektu TUR INFOMAT lahko preberete na TEJ povezavi.

Več o pestrem dogajanju v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje preberite na www.destinacija-rogla.si

Ekipa Turistične destinacije Rogla-Pohorje

Naroči se na ta RSS
  1. Novo
  2. Povezave
Otvoritev izposojevalnice e-koles
Svetovni dan turizma - strokovni posvet in dan oprtih vrat
Poletnice v Starem trgu: AKUMULATORJI
Dan odprtih vrat letališča Slovenske Konjice
Poletni glasbeni večeri v Žički kartuziji
Konjiška legenda - 3D sestavljanka
Brezplačen voden ogled Slovenskih Konjic
Slovenski vikend v Biogradu na Moru
Kulturni utrip 2018
December v Slovenskih Konjicah
24. Kolesarska dirka po Sloveniji
Žička kartuzija odpira vrata in okna
 V2
 efs
« May 2014 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Iskanje po strani

Style I Style II Style III