Menu
Tablet menu

Aktivnosti projekta "Užij Okuse Rogle" od marca do avgusta

V sklopu aktivnosti projekta "Užij Okuse Rogle", ki se izvaja v sklopu Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014 – 2020 in sta ga odobrila LAS »Od Pohorja do Bohorja« in Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) ter je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) smo projektni partnerji od meseca marca izvedli že številne aktivnosti.

Aktivnost oblikovanje celostne grafične podobe blagovne znamke

V prvih mesecih smo izvedli aktivnost oblikovanja celostne grafične podobe blagovne znamke Okusi Rogle, v sklopu katere smo oblikovali nov logotip ter nadgradili že oblikovano podobo znaka kakovosti. Izbrana oblikovalka, Andrejka Belhar Polanc, je pri oblikovanju izpostavila okušanje, ki se navezuje na slogan destinacije Rogla-Pohorje, "Razišči, občuti, užij" in tako ustvarila čisto novo podobo blagovne znamke. V priročniku o celostni grafični podobi je oblikovalka opredelila več različic logotipa, za uporabo za različne namene; oblikovala je osnovni primarni in sekundarni barvni logotip v slovenskem jeziku, angleškem jeziku in v dvojezični različici. Izdelala je tudi osnovni enobarvni logotip v dveh izvedbah za vse tri različice. Oblikovali smo  celostno podobo embalaže in nove aplikacije za označevanje pridelkov in izdelkov, ki bodo pridobili znak kakovosti (nalepke, obešanke, označevalne tablice za gostinske lokale, predpasniki, kuhalnice, deske za rezanje, itd.)


Nadgradnja podobe blagovne znamke Okusi Rogle

V okviru aktivnosti nadgradnje blagovne znamke smo v sodelovanju s Strokovno komisijo oblikovali nove pravilnike; Pravilnik o pogojih podeljevanja pravice do uporabe blagovne znamke Okusi Rogle, Pravilnik o ocenjevanju kakovosti pridelkov in prehranskih izdelkov ter jedi in pijač ter pripadajoče podpravilnike (kulinarični izdelki iz žit, mlečni izdelki, sadje in zelenjava, alkoholne in brezalkoholne pijače, suhe mesnine, idr.), Pravilnik o ocenjevanju kakovosti kulinaričnih prireditev, Pravilnik o ocenjevanju kakovosti rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja ter ocenjevalne liste, poročila in sklepe.
Na podlagi pripravljenih pravilnikov, smo konec junija objavili Razpis za pridobitev znaka kakovosti Okusi Rogle za ocenjevanje pridelkov in prehranskih izdelkov, jedi in pijač postreženih na gostinski način ter kulinarične prireditve. Razpis smo objavili na spletni strani www.destinacija-rogla.si, na Facebook strani Okusi Rogle / Tastes of Rogla, na Facebook strani Rogla-Pohorje ter v lokalnem časopisu Novice.
V začetku julija smo nato za turistične ponudnike in druge posameznike destinacije Rogla-Pohorje izvedli dve delavnici; Uvodno delavnico projekta »Užij Okuse Rogle« in Praktično delavnico s ponudniki pridelkov in prehranskih izdelkov. Na uvodni delavnici smo predstavili projekt »Užij Okuse Rogle« ter Razpis za pridobitev znaka kakovosti Okusi Rogle, Strokovna komisija pa je predstavila sistem ocenjevanja. Na praktični delavnici, ki je bila namenjena ponudnikom pridelkov in prehranskih izdelkov je Strokovna komisija predstavila strokovna izhodišča za oblikovanje prehranske ponudbe, ki bo primerna za ocenjevanje.

Na podlagi prejetih prijav smo v torek, 10. 7., izvedli prvo ocenjevanje pridelkov in prehranskih izdelkov za pridobitev znaka kakovosti Okusi Rogle. Strokovna komisija je ocenila kar 83 izdelkov 18-ih ponudnikov iz območja destinacije Rogla-Pohorje. Komisija je bila s kakovostjo izdelkov zelo zadovoljna, ponudnikom pa so svetovali več uporabe okolju prijazne embalaže ter povezovanje ponudnikov pri oblikovanju kompleksnih izdelkov z dodano vrednostjo. Ponudnikom smo na podlagi ocenjevanja pripravili poročilo Strokovne komisije ter vsa priporočila, izdali pa jim bomo tudi sklepe o pridobitvi in uporabi znaka kakovosti Okusi Rogle.

Naslednje ocenjevanje smo izvedli v nedeljo, 29. 7., ko smo s Strokovno komisijo izvedli ocenjevanje jedi in pijač, postreženih na gostinski način. Prav tako pa smo na isti dan izvedli ocenjevanje prireditve Praznik Pohorskega lonca na Rogli. Na terenu smo ocenili 6 gostinskih ponudnikov in kar 25 jedi, ki so se potegovale za znak kakovosti Okusi Rogle in prepričali smo se lahko o kakovosti ter inovativnosti naših gostinskih ponudnikov in poskusili odlične tradicionalne jedi, pripravljene na sodoben način.

Pri ocenjevanju kulinarične prireditve Praznik Pohorskega lonca je Strokovna komisija ocenjevala celovito kakovost prireditev, posamezne programske sklope, sodelovanje z lokalnim okoljem, izobraževalne vsebine, ekološko učinkovitost ter še druge kriterije.
Na vseh treh ocenjevanjih je bil prisoten fotograf, ki je fotografiral vse ocenjevane pridelke, izdelke, jedi ter prireditev. Prav tako smo o aktivnostih ocenjevanja javnost obveščali preko Facebooka ter destinacijske spletne strani.


Promocija blagovne znamke Okusi Rogle

V sklopu promocijskih aktivnosti projekta, je načrtovana tudi izvedba kulinaričnih prireditev na območju destinacije Rogla-Pohorje in kot prvo smo izvedli Prireditev Praznik Pohorskega lonca na Rogli. Prireditev je že tradicionalna, letos pa smo jo v sklopu projekta projektni partnerji skupaj nadgradili  ter povabili ponudnike s pridobljenim znakom kakovosti ter tudi ostale ponudnike. Za prireditev smo najeli 20 stojnic, za izvedbo kulinaričnega dela prireditve pa smo nabavili ekološko embalažo, prav tako pa je bilo poskrbljeno za ločevanje odpadkov. Poskrbeli smo tudi za ustrezno promocijo dogodka. Na plakatno mesto v Zrečah smo namestili jumbo plakat in prireditev promovirali preko socialnih omrežij ter preko spletne strani www.destinacija-rogla.si.

 

Pripravljavka poročila: Tadeja Waldhuber, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

Slovenske Konjice, 9. 8. 2018

 

PRP-LEADER-EU-SLO-barvni                               Logo LAS

Oceni ta predmet
(0 glasovi)
nazaj na vrh
  1. Novo
  2. Povezave
Sprejem Tamare Zidanšek
Prvomajska budnica
20. obletnica žičkega grobeljnika
1. Vaški heckathon v Žičah
Odprli slikarsko galerijo Atelje MS
Dvorec Trebnik - SOBE
Mednarodni dan turističnih vodnikov
Brezplačna serija usposabljanj: "Digitalna promocija in rezervacija"
NAJ LETOŠNJA SANJARJENJA POSTANEJO DOŽIVETJA V 2021
Decembrska (z)GODBA
Prižig lučk ob Konjiškem potočku
Prižig praznične razsvetljave
 V2
 efs
« June 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Iskanje po strani

Style I Style II Style III