Menu
Tablet menu

Skrivnosti mame Pohorskega lonca

Turistična ambasadorka Turistične destinacije Rogla-Pohorje:

Darinka Orlačnik, »mati« pohorskega lonca

Darinka Orlačnik živi na Skomarju, vasici, ki leži pet kilometrov pod Roglo. Kuha pa na Rogli, kjer je kot vodja kuhinje že leta 1996 »zakuhala« znameniti pohorski lonec, za katerega je prejela tudi Vikendovo zlato žlico.
Gospa Darinka vrti kuhalnico že tri desetletja. Kuhala je v Izoli in Savudriji, kjer je spoznala mediteransko kuhinjo, kuhala je v Termah Zreče, najdlje pa je na Rogli, kjer je vodja kuhinje. Ljubezen do kuhanja je prinesla od doma. Tam sredi Pohorja se je vedno jedlo jedi na žlico, ki so vsebovale različne kaše in gobe in to so tudi osnovne sestavine pohorskega lonca.

Z njo se je za drugo številko časopisa Turistične destinacije Rogla-Pohorje pogovarjala Mojca Potnik Šonc. Časopis lahko prelistate na TEJ povezavi. 

Od kod ideja za pohorski lonec in kaj ta odlična jed vsebuje?

Pohorski lonec je jed na žlico, sestavljen je iz treh vrst mesa, ješprenove kaše, krompirja, lisičk in jurčkov ter slanine. Ideja je prišla sama po sebi, sama imam rada jedi na žlico, kašo imajo radi ljudje po naših hribih, dodajati smo začeli razne stvari pa je nastal pohorski lonec. En mesec smo poskušali, da smo dobili želeni okus. Tako je nastal pohorski lonec, ki je bil takrat moja skrivnost in skrivnost Rogle. Danes pa ga, resda vsaka malce po svoje, pripravljajo tako rekoč vse gospodinje na Pohorju. A vedeti je treba, da je pravi pohorski lonec tisti, ki ga pripravimo na Rogli in vam ga obvezno prinesemo v kotličku s svečko pod njim, da lepo brbota, a najpomembnejša sta najprej vonj, ki zaveje iz kotlička in nato božanski okus.

Ali je po vašem mnenju pohorski lonec dovolj razširjen v naši destinaciji in dostopen vsakemu turistu, ki nas obišče?

Pohorski lonec se je zelo prijel in v sezoni pripravimo tudi po več sto porcij na dan. Pohorski lonec pripravljajo tudi v večini gostišč in kmečkih turizmov v destinaciji Rogla Pohorje, tako, da mislim, da vsak, ki si želi okusne lokalne hrane, ne bo ostal lačen. Vsako leto imamo na Rogli tudi Praznik pohorskega lonca, kjer se ekipe pomerijo v kuhanju pohorskega lonca po mojem originalnem receptu. To je dogodek, ki privabi veliko ekip, ki kuhajo in obiskovalcev, ki okušajo pohorski lonec. Komisija, v kateri sem vedno tudi jaz, oceni in razglasi najboljši lonec in nagradi ekipo.

Kako postreči pohorski lonec, če ga bomo pripravili sami doma?

Svetujem, da k pohorskemu loncu postrežete črn ali čebulni kruh. Ob njem se namreč ohranijo pravi okusi lonca. Za sladico pa borovničev zavitek.
Sicer pa vabljeni k nam pod Pohorje in vse to vam bomo z veseljem pripravili mi.

RECEPT: POHORSKI LONEC

SESTAVINE:
15 dag gob
15 dag kuhanega ješprenja
15 dag svinjskega mesa
15 dag telečjega mesa
15 dag perutninskega mesa
20 dag krompirja
1 čebula
10 dag slanine
4 stroki česna
sol
poper
lovorov list
šetraj
majaron
vino
maščoba

POSTOPEK:
Ješprenj po običajnem postopku skuhamo. Gobe, krompir in meso narežemo na kocke, čebulo in česen drobno nasekljamo, slanino pa narežemo na tanke rezine. Čebulo in slanino na maščobi prepražimo, dodamo svinjsko in telečje meso, po 10 minutah pa še perutninsko meso ter gobe. Pražimo, da tekočina izpari, dodamo česen in zalijemo z juho ali vročo vodo. Dodamo začimbe in po okusu še vino oz. balzamični kis. Ko je meso že skoraj kuhano, dodamo še krompir in ješprenj. Na hitro še enkrat pokuhamo in postrežemo.

Preberite več...

Ostanimo doma in si skuhajmo kaj dobrega

Ostanimo doma in si skuhajmo kaj dobrega
#OSTANI DOMA

Tudi aktivnosti Turistične destinacije Rogla-Pohorje so se v teh dneh zaprle za javnost. Zaprli smo vrata naših znamenitosti, smučišč, term, TIC-ev, gostinskih in drugih lokalov z namenom, da pripomoremo k preprečevanju širjenja okužbe s koronavirusom COVID-19. Zato vas tudi iz tega mesta pozivamo, da ostanete doma.

Da pa poskusimo iz nastale situacije potegniti najboljše, kar se da smo se odločili, da z vami delimo recept, ki se ponaša z znakom kakovosti Okusi Rogle in vam lahko v teh dneh prijetno popestri družinski jedilnik.

Iz našega Kulinaričnega vodnika Užij okuse Rogle smo izbrali Babičino krepčilno juho z jajčnimi štruklji po recepturi Gostilne in picerije Endi iz Tepanja, ki jo je povsem enostavno pripraviti v objemu domače kuhinje, kjer običajno najdete tudi vse sestavine. Takole gre:

Kuhamo za: 4 osebe
Čas kuhanja: 1 ura

Sestavine
Za nadev:
4 domača jajca
domači ocvirki
sol in poper

Za testo:
350 g gladke moke
2 dl mlačne vode
velika žlica olja

Pripravimo tudi jušno osnovo.

Postopek
Moki dodamo vodo in olje ter zamesimo testo. Testo pustimo pol ure počivati, medtem pa pripravimo nadev za štruklje. V ponvici prepražimo domače ocvirke, jim dodamo jajca in vse skupaj rahlo solimo. Ko so jajca pečena, jih pustimo, da se ohladijo. Testo razvaljamo in ga obložimo s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v zavitek in ga ob straneh stisnemo, da nadev ne uhaja. Razrežemo ga v štruklje, ki jih zakuhamo v pripravljeno jušno osnovo ter pustimo, da rahlo vrejo 15 minut.
Vabljeni, da tudi vi užijete Okuse Rogle!

Ekipa turistične destinacije Rogla-Pohorje

Objavljeno v časopisu Novice, 26. 3. 2020


Preberite več...
Naroči se na ta RSS
  1. Novo
  2. Povezave
ODPOVED DOGODKA: Rez potomk najstarejše trte
Rojstvo: ODPOVED DOGODKA
Gregorjevo v Konjicah
Koronavirus in kako ravnati
Prijetno sprehajanje po Konjicah in Žički kartuziji
Mednarodni dan turističnih vodnikov
Martinovanje 2019
Trgatev potomke v Škalcah
15. Festival lepopisja v Žički kartuziji
Urbani sprehod z dušo
7. Konjiški maraton
 V2
 efs
« April 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Iskanje po strani

Style I Style II Style III