Menu
Tablet menu

Dogodivščina za otroke v Žički kartuziji

To je naslovnica prikupne knjižice, ki smo jo v okviru 16. Festivala lepopisja predstavili javnosti in jo vse odtlej lahko kupite na TIC Žička kartuzija ali TIC Slovenske Konjice. Knjižica je naprodaj po ceni 5€, zraven pa otroci dobijo še svinčnik in košček plastelina, ki ju potrebujejo za uspešno reševanje nalog, ki jim jih ta prikupna knjižica postavlja na pot. 

In kako je knjižica nastala?

Ideja zanjo je zrasla na zeljniku Nine Buh, domačinke, ki se je kot turistična vodnica v začetku letošnjega leta podala na samostojno poslovno pot. Danes nastopa pod blagovno znamko SloveNina in se osredotoča predvsem na posebna tematska turistična vodenja, ki vključujejo interpretacijo kulturne dediščine in vse bolj priljubljena "zgodbarjenja". Pobudo TIC Slovenske Konjice, kjer so že nekaj časa želeli pripraviti nekaj posebnega za otroke, kar bi jih spodbudilo k odkrivanju in spoznavanju lokalne kulturne dediščine na njim prilagojen način, je razumela kot priložnost zase in še za nekatere druge vodnice, ki delujejo na našem območju. Škarje in platno je vzela v svoje roke ter sestavila odlično ekipo, ki so jo sestavljale Tina Esih, Petra Lamut Pavlič, Teja Peperko, Anja Švab Podkubovšek, vse prekaljene turistične vodnice in aktivne na različnih področjih družbenega življenja. Sledil je kreativen proces, ki je trajal nekaj mesecev, punce pa so v tem času izmenjevale znanja in ideje ter pripravile vsebino knjižice, ki jo je nato s prikupnimi ilustracijami opremila Špela Cvajnar, oblikoval pa Dan Oblak. Za strokovni pregled je poskrbela Maja Furman, med drugim avtorica slikanice Deček in Zajcklošter, v kateri nastopa lik dečka Filipa in ga posodila dekletom v uporabo. 

Knjižica na 16 straneh otroke popelje skozi skoraj 900 let stare skrivnosti Žičke kartuzije. Na tej poti otroci zbirajo črke, ki jih zapišejo na koncu knjižice in dobijo starodaven rek, ki je menihe vodil skozi življenje v samostanu. Nalog je 12 - točno toliko je bilo tudi "belih menihov" v zgornji hiši samostana, današnji Žički kartuziji, kjer je prebival tudi prior. Zemljevid otroke pelje od naloge do naloge in sicer praktično po isti poti, po kateri se starši lahko sprehodijo v družbi avdiovodnikov ali pametnih očal. Tako se najde za vsakega nekaj - otroci rešujejo njim primerne naloge, starši nemoteno uživajo v spoznavanju zgodovine in po potrebi združijo moči pri iskanju odgovorov. Naloge vključujejo risarske spretnosti, nekaj iznajdljivosti, malo znanja, zeliščnih namigov, domišljije in ostro oko. 

Verjamemo, da bo ta nova pridobitev popestrila obisk Žičke kartuzije otrokom 1. in 2. triade osnovne šole (morda tudi kakšnemu večjemu otroku) in vas vabimo, da jo preizkusite, ko bodo to seveda dopuščale razmere. 

Za večje skupine otrok pa so punce pripravile tudi posebna tematska vodenja, ampak to je pa že druga zgodba, ki vam jo kmalu razkrijemo. :-)

Vaš TIC Slovenske Konjice

Preberite več...

16. Festival lepopisja in "tihi sprehodi" v Žički kartuziji

SPOROČILO ZA JAVNOST

Slovenske Konjice, 9. 10. 2020

16. FESTIVAL LEPOPISJA IN »TIHI SPREHODI« V ŽIČKI KARTUZIJI

V Slovenskih Konjicah so že 16. leto zapored organizirali Festival lepopisja za osnovnošolske otroke. Pri tem jih niso zaustavile niti novonastale razmere povezane s COVID-19, ampak so zaključno prireditev s podelitvijo priznanj letos pač organizirali drugače kot vsa leta doslej. Potekala je na prostem in sicer v Žički kartuziji, kjer ima festival tudi sicer svoje domovanje, hkrati pa so javnosti predstavili še tri novosti v bogati ponudbi tega edinstvenega spomenika kulturne dediščine. Pod naslovom »Tihi sprehodi v Žički kartuziji« so prvič predstavili novo energijsko pot v okolici Žičke kartuzije, tematska vodenja za otroke in knjižico S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji. Prireditev so izvedli v skladu z vsemi priporočili NIJZ in v organizaciji Splošne knjižnice Slovenske Konjice – TIC ter Občine Slovenske Konjice.

Na razpis za 16. Festival lepopisja je letos prispelo okoli 60 del, kar je sicer bistveno manj kot prejšnja leta, ko je številka že presegala stotico, glede na trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji in pogoste odsotnosti otrok iz šol pa vseeno zelo spodbudno. Otroci so letos dela ustvarjali na temo »Kartuzijani in COVID-19« in s svojo neizmerno domišljijo navdušili tričlansko komisijo v sestavi: Lucija Levart, Ela Dolšak in Franci Ratej. Najboljši trije iz vsake triade so prejeli priznanja, ki jih je izdelal priznan grafik Arpad Šalamon, zeliščne nagrade Draga Iršiča iz kartuzijanske lekarne in novo knjižico z naslovom S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji. Razstava vseh del bo v protokolarnih prostorih Žičke kartuzije na ogled še vse do konca novembra. Letošnje nagrajenke in nagrajenci so:

1. TRIADA: Naja Detiček (1. mesto), Doroteja Hajd (2. mesto) in Zala Vetrih (3. mesto) – vse 2.r. POŠ Tepanje;
2. TRIADA: Doroteja Kotnik (1. mesto, 6. r., OŠ Ob Dravinji), Vita Bezovnik (2. mesto, 6. r., OŠ Ob Dravinji), Zala Jeranko (3. mesto, 4. r., OŠ Loče);
3. TRIADA: Janž Pučnik (1. mesto, 7. r., OŠ Ob Dravinji), Nika Broz (2. mesto, 9. r., OŠ Loče), David Gregorinčič (3. mesto, 8. r., OŠ Veržej).

Udeleženci petkovega dogodka so na terasi Gostilne Gastuž najprej prisluhnili nastopu učenke 1. razreda solo petja na Glasbeni šoli Slovenske Konjice, Deji Ilovšek, nato pa se skupaj z organizatorji podali na »Tihe sprehode po Žički kartuziji«. Prireditve se je udeležil tudi župan, Darko Ratajc.

Najprej so se sprehodili po delu na novo vzpostavljene energijske poti Tihe energije Žičke kartuzije, ki so jo zasnovali skupaj z gospodom Jožetom Munihom iz Zasebnega zavoda energijske poti Tolmin in s pomočjo dolgoletnih izkušenj gospoda Draga Iršiča, zeliščarja iz Žičke kartuzije. Pot je opremljena z informacijskimi tablami in prijetnimi lesenimi sedišči, poteka neposredno ob kartuzijanskem obzidju, skozi gozd, ob potoku in obiskovalcem omogoča kombinacijo doživetja neokrnjene narave, bogate zgodovine in zaužitje neizmernih energij. Po njej se bodo obiskovalci lahko sprehodili sami ali na posebnih vodenih ogledih, ki bodo lahko šteli največ 10 oseb, vodenja pa bodo izvajali za to usposobljeni vodniki pod okriljem TIC Slovenske Konjice.

Sledila je predstavitev in prikaz tematskih vodenj po Žički kartuziji za otroke, ki jih je pripravila ekipa izkušenih turističnih vodnic na pobudo domačinke Nine Buh (SloveNina) in v sodelovanju s TIC Slovenske Konjice. Tematska vodenja za otroke bo mogoče naročiti v okviru redne ponudbe Žičke kartuzije, za njihovo kakovostno izvajanje pa bo skrbela ekipa omenjenih turističnih vodnic in zaposlenih v Žički kartuziji. Hkrati s tematskimi vodenji pa so punce pripravile še posebno knjižico z naslovom S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji, ki pred otroke postavlja različne naloge in zadolžitve, odgovore nanje pa otroci ob pomoči svojih staršev iščejo v zidovih kartuzije in v njeni neposredni okolici. Knjižica je od petka naprej na prodaj v TIC Žička kartuzija in TIC Slovenske Konjice.

Vabljeni k ogledu FOTOGALERIJE.
Sporočilo za javnost si lahko ogledate TUKAJ

Preberite več...
Naroči se na ta RSS
  1. Novo
  2. Povezave
16. Festival lepopisja in "tihi sprehodi" v Žički kartuziji
BREZPLAČNA VODENJA ODPOVEDANA
Evropski teden mobilnosti 2020
Zelena doživetja v TDRP
Poletnica na Starem trgu: EDENON
Kartuzijanska pot vina in zeliščnih napitkov
Izšla je 5. številka časopisa TDRP
Brezplačen avtobus v Žičko kartuzijo in na Roglo
PAKET "UŽIJ SLOVENSKE KONJICE"
IZOBRAŽEVANJE TURISTIČNIH VODNIKOV V TDRP
OBČINA SLOVENSKE KONJICE PRAZNUJE
#MOJE MESTO - Nagradna igra Združenja zgodovinskih mest Slovenije
 V2
 efs
« October 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Iskanje po strani

Style I Style II Style III