Menu
Tablet menu

Praznični december: SREČNO POT...V NOVO LETO!

PRAZNIČNI DECEMBER V SLOVENSKIH KONJICAH: SREČNO POT ... V NOVO LETO

Praznični december je v naše mesto pripeljal veselo dogajanje, ki tokrat poteka pod sloganom SREČNO POT … V NOVO LETO! Na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah že od srede, 5. 12., sije drsališče na prostem, obkroženo s toplim gozdičkom in nekaj lesenimi hišicami, ki so se letos prelevile v simpatične železniške postaje iz katerih omamno diši po praznikih. Proti koncu leta se obeta tudi pestro kulturno dogajanje. Veselo bo – vse tja do najdaljše noči v letu. Rdeča nit letošnjega praznovanja bo nekdanji vlak Konjičan, ki je 70 let vozil po ozkotirni železniški progi Poljčane-Slovenske Konjice-Zreče in njegova žlahtna zgodba nas bo letos povezovala tako pri krašenju mesta, kot tudi pri pripravi kulturno-turističnega dogajanja, ki smo ga zasnovali skupaj s Turističnim društvom Slovenske Konjice

DRSALIŠČE
Na Mestnem trgu pred Domom kulture je tudi letos osrednje mesto našlo drsališče na prostem. Odprto je od 5. 12.  2018 do 2. 1. 2019 in sicer od ponedeljka do petka med 15. in 20. uro. Ob sobotah, nedeljah in praznikih ter v času trajanja božično-novoletnih počitnic pa med 10. in 12. ter 14. in 20. uro. Vstop na drsališče bo brezplačen. Za nemoteno in prijetno delovanje drsališča skrbi ekipa Zavoda za šport Slovenske Konjice.
Otvoritev drsališča s kulturnim programom in prižigom praznične razsvetljave:  sreda, 5. 12., ob 19. uri.

ŽELEZNIŠKE POSTAJE
Drsališče je obdano s toplim gozdičkom in lesenimi hišicami, ki pa so se tokrat prelevile v simpatične železniške postaje iz katerih bo omamno dišalo po praznikih. Poimenovane bodo po nekdanjih postajah, v njih pa bodo svoje mesto našli lokalni ponudniki, društva, rokodelci in druge organizacije, ki bodo obiskovalcem lahko ponudili svoje izdelke in pridelke ali predstavili svoje aktivnosti. Za najem hišic se lahko zainteresirani prijavijo do vključno 10. 12. 2018 z izpolnitvijo namere, ki je objavljena na spletni strani TIC Slovenske Konjice.
Dve postaji bosta z obratovanjem pričeli že 5. 12., ostale tri pa v petek, 14. 12. Odprte bodo od ponedeljka do petka, od 15. do 20. ure, v soboto in nedeljo od 10. do 12. in od 14. do 20. ure, na dan 31. 12. pa od 20. do 3. ure.

PRAZNIČNI PREDSTAVI ZA VELIKE IN MAJHNE
V četrtek, 13. 12. bo ob 18. uri v Domu kluture Slovenske Konjice
na ogled posebna glasbeno-gledališka predstava v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča in koprodukciji Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga z naslovom Slovenska Popevka. Poseba predstava, s posebnimi ljudmi za posebne trenutke v decembru je lahko tudi krasno darilo za vaše bližnje
V soboto, 15. 12., ob 10. uri pa bodo v Domu kulture Slovenske Konjice na svoj račun prišli vaši najmlajši. Na sporedu bo namreč otroški abonma Mini in igrana predstava Rudolf in praznične kremšnite

KRAŠENJE SMREČIC
Srce mesta bodo Konjičani ponovno polepšali skupaj s šolami, vrtci, društvi, javnimi zavodi in drugimi organizacijami, ki bodo vsak s svojo kreativno domišljijo okrasili smrečice, te pa bodo iz pohorskih gozdov pripeljali lokalni gozdarji. Osrednja tema letošnje krasitve bo vlak Konjičan in nekdanja železniška proga, za krašenje pa bodo poskusili uporabiti kar se da naravne materiale.
Največjo smreko, ki je že od začetka decembra postavljena na osrednjem prizorišču pred Domom kulture in ki sta jo mestu poklonila domačina Vida in Ferdo Polegek, bodo okrasili člani Turističnega društva Slovenske Konjice. Na njihovo pobudo so namreč otroci OŠ Pod goro v okviru tehniškega dne iz lesa izdelali številne vlakce, ki bodo krasili osrednjo smreko.
Krašenje bo potekalo v petek, 14. 12., preko celega dne in se bo zaključilo ob mraku. Vsi sodelujoči bodo povabljeni na vroč čaj k drsališču.

TA VLAK, KI TIHO PELJE SVOJO POT, VE KJE SEM JAZ DOMA
Nekdanji vlak »Konjičan« bo v prazničnem decembru na pobudo Turističnega društva Slovenske Konjice povezoval tudi krajane in vaščane drugih predelov občine Slovenske Konjice, ki se mu bodo poklonili na različne načine – s svetlobnimi in drugimi skulpturami, krasitvijo krožišč in pročelij hiš, izdelavo prazničnih okraskov po šolah, vrtcih in zavodih in še marsičim. Decembra si je potrebno vzeti čas tudi za obisk Žič, Loč, Mlač, Zbelovega, Jerneja in se podati na sprehod od konjiške do zreške lokomotive, ki bosta v teh prazničnih dneh še prav posebej čarobno osvetljeni.

SOJ PRAZNIČNIH LUČI
Konjiški potoček bo na predbožični večer zasijal v soju stoterih svečk, ki jih bodo prižgali konjiški skavti in nam polepšali sprehod skozi srce mesta. Čarovnija se bo pričela 24. 12., ob 23. uri.

KULTURNI UTRIP NA KONJIŠKEM
Praznični december na Konjiškem bodo zaznamovali številni dogodki, ki bodo domačinom in obiskovalcem lepšali pot v novo leto 2019. Zbir najodmevnejših smo zbrali v javnem zavodu Splošna knjižnica in jih oblikovali v skupen plakat, ki ga lahko najdete na koncu tega sporočila. Dogodke pa lahko spremljate tudi na FB straneh TIC Slovenske Konjice, Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, Splošna knjižnica Slovenske Konjice in Občina Slovenske Konjice ter spletnih straneh http://www.slovenskekonjice.si ter http://tic.konjice.si.

Od srede, 26. decembra do vključno nedelje, 30. decembra, med 17. in 21. uro na Centru za kulturne prireditve pripravljamo pestro paleto dogodkov, namenjenih predvsem otrokom in družinam. Na sporedu bodo:
Sreda, 26. 12., Mestni trgKONCERT CHALLE SALLE, PLESNA ŠOLA JAY DANCE STUDIO IN FOTO JOY (brezplačno fotografiranje);
Četrtek, 27. 12., dvorana Doma kulture Slovenske Konjice - BOŽIČKOV VAJENEC (CELOVEČERNI DRUŽINSKI FILM 4+);
Petek, 28. 12., dvorana Doma kulture Slovenske Konjice - ČAROBNA ZIMA V MUMINDOLU (CELOVEČERNI DRUŽINSKI FILM 4+);
Sobota, 29. 12., dvorana Doma kulture Slovenske Konjice - BOŽIČKOV VAJENEC IN ČAROBNA SNEŽINKA (CELOVEČERNI DRUŽINSKI FILM);
• Nedelja, 30. 12., Mestni trg - OTROŠKO SILVESTROVANJE Z MOJCO ROBIČ, DEDEK MRAZ OBDARI VSE KONJIŠKE OTROKE, PLESNA ŠOLA JAY DANCE STUDIO IN KONCERT SKUPINE BQL.

PRAZNIČNI VLAK
Posebno presenečenje letošnje sezone bo praznični vlak, s katerim se bodo obiskovalci od 26. do 30. 12., med 16. in 20. uro, lahko popeljali po centru Slovenskih Konjic in občudovali njihovo praznično podobo. Vlak bo svojo krožno pot začel na parkirišču pri Konusu, preko Mestnega in Starega trga do Župnijskega doma in se nato vrnil na izhodiščno točko. Vmesne postaje: Mestni trg, Stari trg (Pub Tattenbach) in Župnijski dom (za sprehod do kavarne Mali grof v Dvorcu Trebnik). Vožnja bo prijetna, saj je vlak ogrevan in s sabo vozi praznično glasbo. Število mest na vlaku je omejeno. Vožnje bodo brezplačne.

SILVESTROVANJE NA PROSTEM
Zaključno vožnjo v letu 2018 bodo Konjičani v zgodovino zapisali s tradicionalnim silvestrovanjem na prostem, ki ga bodo glasbeno popestrili člani zasedbe D'Palinka Band. Silvestrovanje bo potekalo na Mestnem trgu od 22. ure dalje.

Pestro decembrsko dogajanje pa pomagajo soustvarjati tudi številna društva, šole, vrtci in druge organizacije, zato Vas prijazno vabimo, da obiščete katerega izmed njihovih dogodkov in si polepšate praznične decembrske dni. Spremljajte naš koledar dogodkov, FB profil in bodite obveščeni.

Podajte se z nami na praznično pot v novo leto. Čarobno bo!

Dobrodošli v Slovenskih Konjicah, v objemu žlahtnih zgodb!

 Plakat Praznicni december 2018 mala

Aktivnosti projekta "Užij Okuse Rogle" od marca do avgusta

V sklopu aktivnosti projekta "Užij Okuse Rogle", ki se izvaja v sklopu Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014 – 2020 in sta ga odobrila LAS »Od Pohorja do Bohorja« in Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) ter je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) smo projektni partnerji od meseca marca izvedli že številne aktivnosti.

Aktivnost oblikovanje celostne grafične podobe blagovne znamke

V prvih mesecih smo izvedli aktivnost oblikovanja celostne grafične podobe blagovne znamke Okusi Rogle, v sklopu katere smo oblikovali nov logotip ter nadgradili že oblikovano podobo znaka kakovosti. Izbrana oblikovalka, Andrejka Belhar Polanc, je pri oblikovanju izpostavila okušanje, ki se navezuje na slogan destinacije Rogla-Pohorje, "Razišči, občuti, užij" in tako ustvarila čisto novo podobo blagovne znamke. V priročniku o celostni grafični podobi je oblikovalka opredelila več različic logotipa, za uporabo za različne namene; oblikovala je osnovni primarni in sekundarni barvni logotip v slovenskem jeziku, angleškem jeziku in v dvojezični različici. Izdelala je tudi osnovni enobarvni logotip v dveh izvedbah za vse tri različice. Oblikovali smo  celostno podobo embalaže in nove aplikacije za označevanje pridelkov in izdelkov, ki bodo pridobili znak kakovosti (nalepke, obešanke, označevalne tablice za gostinske lokale, predpasniki, kuhalnice, deske za rezanje, itd.)


Nadgradnja podobe blagovne znamke Okusi Rogle

V okviru aktivnosti nadgradnje blagovne znamke smo v sodelovanju s Strokovno komisijo oblikovali nove pravilnike; Pravilnik o pogojih podeljevanja pravice do uporabe blagovne znamke Okusi Rogle, Pravilnik o ocenjevanju kakovosti pridelkov in prehranskih izdelkov ter jedi in pijač ter pripadajoče podpravilnike (kulinarični izdelki iz žit, mlečni izdelki, sadje in zelenjava, alkoholne in brezalkoholne pijače, suhe mesnine, idr.), Pravilnik o ocenjevanju kakovosti kulinaričnih prireditev, Pravilnik o ocenjevanju kakovosti rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja ter ocenjevalne liste, poročila in sklepe.
Na podlagi pripravljenih pravilnikov, smo konec junija objavili Razpis za pridobitev znaka kakovosti Okusi Rogle za ocenjevanje pridelkov in prehranskih izdelkov, jedi in pijač postreženih na gostinski način ter kulinarične prireditve. Razpis smo objavili na spletni strani www.destinacija-rogla.si, na Facebook strani Okusi Rogle / Tastes of Rogla, na Facebook strani Rogla-Pohorje ter v lokalnem časopisu Novice.
V začetku julija smo nato za turistične ponudnike in druge posameznike destinacije Rogla-Pohorje izvedli dve delavnici; Uvodno delavnico projekta »Užij Okuse Rogle« in Praktično delavnico s ponudniki pridelkov in prehranskih izdelkov. Na uvodni delavnici smo predstavili projekt »Užij Okuse Rogle« ter Razpis za pridobitev znaka kakovosti Okusi Rogle, Strokovna komisija pa je predstavila sistem ocenjevanja. Na praktični delavnici, ki je bila namenjena ponudnikom pridelkov in prehranskih izdelkov je Strokovna komisija predstavila strokovna izhodišča za oblikovanje prehranske ponudbe, ki bo primerna za ocenjevanje.

Na podlagi prejetih prijav smo v torek, 10. 7., izvedli prvo ocenjevanje pridelkov in prehranskih izdelkov za pridobitev znaka kakovosti Okusi Rogle. Strokovna komisija je ocenila kar 83 izdelkov 18-ih ponudnikov iz območja destinacije Rogla-Pohorje. Komisija je bila s kakovostjo izdelkov zelo zadovoljna, ponudnikom pa so svetovali več uporabe okolju prijazne embalaže ter povezovanje ponudnikov pri oblikovanju kompleksnih izdelkov z dodano vrednostjo. Ponudnikom smo na podlagi ocenjevanja pripravili poročilo Strokovne komisije ter vsa priporočila, izdali pa jim bomo tudi sklepe o pridobitvi in uporabi znaka kakovosti Okusi Rogle.

Naslednje ocenjevanje smo izvedli v nedeljo, 29. 7., ko smo s Strokovno komisijo izvedli ocenjevanje jedi in pijač, postreženih na gostinski način. Prav tako pa smo na isti dan izvedli ocenjevanje prireditve Praznik Pohorskega lonca na Rogli. Na terenu smo ocenili 6 gostinskih ponudnikov in kar 25 jedi, ki so se potegovale za znak kakovosti Okusi Rogle in prepričali smo se lahko o kakovosti ter inovativnosti naših gostinskih ponudnikov in poskusili odlične tradicionalne jedi, pripravljene na sodoben način.

Pri ocenjevanju kulinarične prireditve Praznik Pohorskega lonca je Strokovna komisija ocenjevala celovito kakovost prireditev, posamezne programske sklope, sodelovanje z lokalnim okoljem, izobraževalne vsebine, ekološko učinkovitost ter še druge kriterije.
Na vseh treh ocenjevanjih je bil prisoten fotograf, ki je fotografiral vse ocenjevane pridelke, izdelke, jedi ter prireditev. Prav tako smo o aktivnostih ocenjevanja javnost obveščali preko Facebooka ter destinacijske spletne strani.


Promocija blagovne znamke Okusi Rogle

V sklopu promocijskih aktivnosti projekta, je načrtovana tudi izvedba kulinaričnih prireditev na območju destinacije Rogla-Pohorje in kot prvo smo izvedli Prireditev Praznik Pohorskega lonca na Rogli. Prireditev je že tradicionalna, letos pa smo jo v sklopu projekta projektni partnerji skupaj nadgradili  ter povabili ponudnike s pridobljenim znakom kakovosti ter tudi ostale ponudnike. Za prireditev smo najeli 20 stojnic, za izvedbo kulinaričnega dela prireditve pa smo nabavili ekološko embalažo, prav tako pa je bilo poskrbljeno za ločevanje odpadkov. Poskrbeli smo tudi za ustrezno promocijo dogodka. Na plakatno mesto v Zrečah smo namestili jumbo plakat in prireditev promovirali preko socialnih omrežij ter preko spletne strani www.destinacija-rogla.si.

 

Pripravljavka poročila: Tadeja Waldhuber, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

Slovenske Konjice, 9. 8. 2018

 

PRP-LEADER-EU-SLO-barvni                               Logo LAS

Naroči se na ta RSS
  1. Novo
  2. Povezave
Znak Slovenia Green Destination za Turistično destinacijo Rogla-Pohorje
Poletni glasbeni večeri in Poletnice
Posvet: Kakšno EU si želimo državljani?
Mednarodni muzejski dan v Žički kartuziji
20 let Duhovnega tabora v Žički kartuziji
Izobraževanje vodnikov - GEOMANTIJA
S pomladjo na e-kolo
Gregorjevo v Konjicah
Praznični december: SREČNO POT...V NOVO LETO!
Otvoritev izposojevalnice e-koles
Svetovni dan turizma - strokovni posvet in dan oprtih vrat
Poletnice v Starem trgu: AKUMULATORJI
 V2
 efs
« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Iskanje po strani

Style I Style II Style III