Menu
Tablet menu

Kulturni utrip 2018

Poslovili smo se od starega in že je pred nami novo leto 2018. To bo posebno leto. Evropsko leto kulturne dediščine. Leto najrazličnejših dogodkov, projektov in počastitev širom po Evropi, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih. Tudi v Občini Slovenske Konjice se pridružujemo temu praznovanju. Pripravljamo številne tradicionalne in sodobne dogodke, ki bodo v veliki meri osvetljevali tudi našo bogato kulturno dediščino - bodisi z vsebino, bodisi z izbrano lokacijo. Da bi med domačini še povečali zavest o pomenu ohranjanja naše kulturne dediščine za bodoče rodove, pa v letošnjem letu uvajamo še eno pomembno novost - polovično ceno vstopnice za obisk Žičke kartuzije za prebivalce Občine Slovenske Konjice. Učenci in dijaki konjiških šol in Gimnazije pa jo bodo še naprej lahko obiskovali popolnoma brezplačno. Želimo Vam srečno, uspešno, zadovoljno in KULturno leto 2018.  

KOLEDAR TRADICIONALNIH IN VEČJIH PRIREDITEV V OBČINI SLOVENSKE KONJICE 2018

1. – 3. 2 | 10. MEDNARODNI FESTIVAL PODVODNEGA FILMA IN FOTOGRAFIJE: 10. SPREHODI POD MORJEM – Odmeven mednarodni festival podvodnega filma in fotografije Sprehodi pod morjem

7. 2. | SVEČANA AKADEMIJA – Svečana akademija s podelitvijo priznanj za uspešno delo na kulturnem področju, v počastitev Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika. Dom kulture Slovenske Konjice.

13. 2. | PUSTNI TOREK – Tradicionalno pustovanje v starem mestnem jedru, ki z bučnimi koračnicami Godbe na pihala in pustnimi šemami odganja zimo iz naših krajev. Mestno jedro Slovenskih Konjic.

29. 3. | VELIKONOČNI SEJEM – V četrtek pred veliko nočjo konjiške ulice že tradicionalno gostijo ponudnike različnih izdelkov na stojnicah.

21. 4. | 21. TRADICIONALNO JURJEVANJE – Tradicionalna aprilska prireditev na Mestnem trgu oživlja zgodbo o vitezu Juriju na belem konju, ki je mesto odrešil pošastnega zmaja iz Konjiške gore. Prireditev v mestnem jedru bo okusno dopolnil 2. Jurijev festival kulinarike in domačih obrti.

23. 4. | SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC - Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. To je dan, ko praznujejo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi ljubitelji knjig. Dan na poseben način obeležimo tudi v knjižnicah občine Slovenske Konjice.

27. 4. | DAN UPORA PROTI OKUPATORJU – Srečanje s kulturnim programom in druženje pri Pustovi hiši na Tolstem vrhu ob 11. uri. Primerno tudi za pohodnike in kolesarje.

1. 5. | PRVOMAJSKA BUDNICA GODBE NA PIHALA SLOVENSKE KONJICE – Godba na pihala že vrsto let ob prazniku dela z budnico prebuja občane v različnih krajih občine Slovenske Konjice.

18. 5. | MEDNARODNI MUZEJSKI DAN V ŽIČKI KARTUZIJI – Ob mednarodnem muzejskem dnevu vrata na stežaj odpira Žička kartuzija, nekdanji kartuzijanski samostan, ki v neokrnjeni Dolini svetega Janeza že od 12. stoletja pripoveduje nenavadne zgodbe. Žička kartuzija je bila 24. junija 2015 razglašena za spomenik državnega pomena. Brezplačni vodeni ogledi ob 10., 12., 14. in 16. uri.

15. – 30. 6. | KONJIŠKI DNEVI – Vsako leto med 15. in 30. 6. v počastitev občinskega praznika Občine Slovenske Konjice potekajo številne prireditve, ki svoj višek doživijo s Svečano sejo Občinskega sveta s podelitvijo konjiških grbov za posebne dosežke.

25. 6. | TRADICIONALNI POHOD DRUŽIN NA STOLPNIK– Tradicionalni pohod v počastitev Dneva državnosti

POLETJE 2018 | POLETNI GLASBENI VEČERI V ŽIČKI KARTUZIJI – V poletnih mesecih v Žički kartuziji potekajo vrhunski glasbeni dogodki, ki jih soustvarjajo odmevni domači in tuji glasbeniki ter izvajalci. Nepozabni večeri pod nebesnih svodom v soju bakel in spokoju nedotaknjene doline vsako leto vabijo, da se prepustite edinstvenim glasbenim užitkom v objemu neokrnjene narave.

• 15. 6. ob 20.30 – MARKO BRDNIK & UROŠ RAKOVEC (»LETA« – ZA LJUBITELJE ČEZŽANRSKIH ZVOČNIH POTOVANJ)
• 6. 7. ob 20.30 – MI2 (AKUSTIČNA IZVEDBA)
• 20. 7. ob 20.30 – KLAPA RIŠPET
• 3. 8. ob 20.30 – NUŠA DERENDA

POLETJE 2018 | POLETNICE NA STAREM TRGU – Večerni brezplačni koncerti v konjiškem Starem trgu ponujajo edinstveno kombinacijo doživetja vrhunske glasbe in kulturne dediščine.
• 23. 6. ob 21. uri – ZBIJAZZ BAND
• 14. 7. ob 21. uri – SAXBEAT
• 28. 7. ob 21. uri – THE MUFFIN MEN
• 11. 8. ob 20. uri – AKUMULATORJI
• 25. 8. ob 20. uri – TAKE OFF

29. 7. | 46. KMEČKI PRAZNIK V LOČAH – Zadnjo nedeljo v juliju v Ločah že tradicionalno poteka kmečki praznik s povorko in prikazom starih običajev, pristnimi kulinaričnimi razvajanji v družbi odličnih vin okoliških vinogradnikov ter domačo glasbo.

9. 8. | DAN GASILCA V OBČINI SLOVENSKE KONJICE – V letu 2004 je širše območje Konjiškega prizadelo hudo neurje s točo in takrat so gasilci pomagali z vsemi močmi. Zato je bil 9. 8. razglašen za dan gasilca – dan solidarnosti v Občini Slovenske Konjice, ki ga natančno ob 18:09 obeležujemo vsako leto na različnih lokacijah Občine.

8. 9. | NAZNANITEV TRGATVE – Tradicionalna septembrska prireditev naznani začetek trgatve v okoliških vinogradih, praznovanju se pridruži tudi aktualna Vinska kraljica Slovenije, konjiški župan in skupaj z Vinogradniki Dravinjske doline, ob dobri glasbi in kulinariki naznanimo pričetek trgatve.

30. 9. | 6. KONJIŠKI MARATON: MARATON Z DUŠO – Konjiški maraton poteka na 5, 10 in 21 kilometrov dolgi progi, ki se vije ob vznožju Konjiške gore, skozi Dravinjsko dolino, preko vinorodnih gričev konjiških Škalc in skozi čudovito mesto Slovenske Konjice, ki je prejelo številna priznanja za urejenost, med drugim kar dvakrat zlato priznanje na evropskem tekmovanju Entente Florale. Konjiški maraton tekačem ponuja nepozabno in unikatno doživetje.

27. 9. | SVETOVNI DAN TURIZMA – Ob svetovnem dnevu turizma na stežaj odpira Žička kartuzija, nekdanji kartuzijanski samostan, ki v neokrnjeni Dolini svetega Janeza že od 12. stoletja pripoveduje nenavadne zgodbe. Žička kartuzija je bila 24. junija 2015 razglašena za spomenik državnega pomena. Brezplačni vodeni ogledi ob 10., 12., 14. in 16. uri.

5. 10. | 14. FESTIVAL LEPOPISJA – Festival spodbuja osnovnošolce k ustvarjanju lepopisnih izdelkov z osebno noto, najboljše pa že tradicionalno razstavimo v protokolarnih prostorih Žičke kartuzije, kjer so pred nekaj stoletji nastajali znani žički rokopisi.

10. 11. | MARTINOVANJE - Novembrski tradicionalni praznik slavi mlado vino, ki se zrcali v kozarcih obiskovalcev priljubljene tradicionalne prireditve na prostem in ponuja pester kulturni program z blagoslovom mladega vina ter bogato ponudbo na stojnicah.

20. 11. | DAN SLOVENSKIH SPLOŠNIH KNJIŽNIC - Dan na poseben način obeležimo tudi v enotah knjižnice Slovenske Konjice in sicer z izidom Literarne revije Spirala v okviru istoimenskega literarnega festivala, ki ga popestrijo številni ugledni gostje.

3. 12. | FRANČIŠKOV SEJEM – Na praznik vseh Francev, 3. decembra vsako leto, konjiške ulice že tradicionalno gostijo ponudnike različnih izdelkov na stojnicah.

5. 12. – 31. 12. | ZIMSKA PRAVLJICA – Na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah v prazničnih decembrskih dneh najdete pravo zimsko vasico z drsališčem za otroke. Sejemske hišice ponujajo številne izdelke domačih obrti in slastne dobrote, ob večerih zadnjega tedna pa ste priča pestremu kulturnemu dogajanju.

26. 12. | ZIMSKI VZPON NA STOLPNIK – Tradicionalni pohod v počastitev Dneva samostojnosti.

31. 12. | SILVESTROVANJE – Tradicionalno silvestrovanje na prostem na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah.

Slovenske Konjice, v objemu žlahtnih zgodb!

December v Slovenskih Konjicah

ZIMSKA PRAVLJICA – DECEMBER 2017

Izšel je koledar Zimska pravljica 2017, decembrski dogodki v Občini Slovenske Konjice. Letošnjo Zimsko pravljico smo začeli 5. decembra s prižigom praznične razsvetljave v mestu, odprtjem pravljične vasice in drsališča, na katerem letošnji december drsamo brezplačno.

Vse do 31. decembra se bo v našem mestu praznovalo v objemu žlahtnih zgodb. Konjice bodo obiskali odlični glasbeniki, kot so Zmelkoow, Klapa Intrade, Zlatko, Balkan Boys, Mali Bu, Kingston, Trkaj & Nipke … Obiskali bomo lahko odlične tradicionalne božično-novoletne koncerte godbe in glasbene šole, baletno predstavo, se družili na božično-novoletnih srečanjih, ustvarjalnicah in delavnicah, odprtjih razstav, si ogledali filmske predstave v kinu in se udeležili tradicionalnih prazničnih pohodov.

Še posebej pestro bo dogajanje za otroke. Obiskali jih bodo vsi trije decembrski možje: Miklavž, Božiček in Dedek Mraz. Ogledali si bodo lahko odlične gledališke, filmske predstave za otroke, prisluhnili pravljicam, sodelovali na delavnicah, ustvarjalnicah in ognjeni predstavi, plesali, drsali, se kotalkali ... Vrhunec dogajanja za otroke bo Otroško Silvestrovanje in prihod Dedka Mraza, ki bo obdaril vse konjiške otroke.

Za božične praznike bodo poleg Polnočnic po več krajih v občini in Otroških polnočnic v Slovenskih Konjicah tudi žive jaslice in praznično obsijan Stari trg.

Osrednje Silvestrovanje bo na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah z ansamblom Črna mačka.

Bodite tudi vi del konjiške Zimske pravljice!

Obiščite Žičko kartuzijo

Obeta se lep vikend in zakaj ga ne bi izkoristili za obisk Žičke kartuzije, tihe lepotice v Dolini svetega Janeza, ki že vse od 12. stoletja pripoveduje nenavadne zgodbe? Žička kartuzija danes na ogled postavlja štiri stalne razstave o življenju in delu kartuzijanov, Otakarjevo peninsko klet, zeliščno lekarno, lončarski atelje in najstarejšo še delujočo gostilno na Slovenskem - Gostilno Gastuž (1467), ki v letu 2017 obeležuje svojo 550-letnico. Vabljeni na obisk. Veseli vas bomo ... 

ŽIČKA KARTUZIJA 
Špitalič 9, 3215 Loče

Cenik:
• 6 € / osebo odrasli
• 4,50 € / osebo - za skupine nad 30 oseb, študente in upokojence
• 3 € / osebo - otroci do 10. leta (do 6. leta GRATIS)
• 9 € / osebo - skupna vstopnica za ogled Žičke kartuzije in KSEVT – a (veljavnost 14 dni od datuma nakupa)
• 15 € / osebo - Skupni paket (cena velja za skupine nad 20 oseb, v primeru manjšega števila je doplačilo 30%) - voden ogled Žičke kartuzije, voden ogled Otakarjeve peninske kleti s pokušnjo (2 vzorca penine, sir in kruh), malica v Gostilni Gastuž (jedi na žlico s sladico)
• 40 € / skupino - vodenje v tujem jeziku

Imetniki SPAR Plus kartice imate 25% popust na nakup individualnih vstopnic v Žičko kartuzijo. 

Ogledi: individualni, ogled z avdiovodniki v petih jezikih, vodeni (za skupine nad 15 oseb)
Drugo: Prizorišče za civilne poroke, koncerti v okviru Poletnih glasbenih večerov, Duhovni tabori, priložnostne razstave, itd.
Delovni čas: ponedeljek: zaprto, torek – nedelja in prazniki od 10. do 18. ure (od aprila do oktobra); od 10. do 16. ure (november); od četrtka do nedelje od 10. do 16. ure (december – marec)

GOSTILNA GASTUŽ (pri Žički kartuziji) - 550 let (1467 – 2017)

Cenik:
• 15 € / osebo - Skupni paket (cena velja za skupine nad 20 oseb, v primeru manjšega števila je doplačilo 30%) - voden ogled Žičke kartuzije, voden ogled Otakarjeve peninske kleti s pokušnjo (2 vzorca penine, sir in kruh), malica v Gostilni Gastuž (jedi na žlico s sladico)
• 5,90 € / osebo - jedi na žlico s sladico 
• od 8,90 € do 15 € / osebo ponudba kosil 
• 40 € / osebo - Srednjeveška pojedina
• 12 € / osebo - Meni ob 550-letnici Gostilne Gastuž

Delovni čas:
Ponedeljek: zaprto
Torek – nedelja: od 10. do 18. ure
(od maja do oktobra)
Ostale mesece odprto po dogovoru.

Drugo: malice, kosila, a la carte jedi, velika izbira tradicionalnih jedi – imetnik znaka Gostilna Slovenija, poroke v najstarejši gostilni na Slovenskem

OTAKARJEVA PENINSKA 
KLET V ŽIČKI KARTUZIJI

Cenik:
• 3,20 € / osebo – pokušnja penina bela
• 3,50 € / osebo – pokušnja penina rose
• 4,10 € / osebo – pokušnja penina vintage
• 18 € / osebo – pokušnja 3 vzorcev penin in kosilo (predjed, glavna jed, solata in sladica)
• 15 € / osebo - Skupni paket (cena velja za skupine nad 20 oseb, v primeru manjšega števila je doplačilo 30%) - voden ogled Žičke kartuzije, voden ogled Otakarjeve peninske kleti s pokušnjo (2 vzorca penine, sir in kruh), malica v Gostilni Gastuž (jedi na žlico s sladico)

Delovni čas:
Ponedeljek: zaprto
Torek – četrtek: od 10. do 18. ure
Petek, sobota: od 10. do 22. ure, nedelja in prazniki: od 10. do 18. ure (od aprila do oktobra)

Drugo:
nakup vin podjetja Zlati 

ZELIŠČNA LEKARNA V ŽIČKI KARTUZIJI 

Cenik:
• 3 € / osebo – pokušnja 5 vrst zeliščnih napitkov
• 4,95 € / osebo – pokušnja 3 vrst domačega kruha, 4 vrste zeliščnih namazov in kruha, 5 vrst zeliščnih napitkov

Opis: predstavitev najstarejše lekarne in zelišč iz programa Zelišča iz Žičke kartuzije, pokušnje, stalna razstava Ora et Labora

Delovni čas:

Ponedeljek: zaprto
torek– petek: ogled je možen po predhodni najavi
sobota, nedelja, prazniki od 11. do 18. ure

LONČARSKO – SLIKARSKI ATELJE V ŽIČKI KARTUZIJI
 

Cenik:
• 1 € / osebo

Opis: praktični prikaz oblikovanja različnih izdelkov iz gline bo predstavil profesor in diplomirani etnolog Rok Komel

Delovni čas:
ponedeljek: zaprto, torek – petek: ogled je možen po predhodni najavi
sobota, nedelja, prazniki od 10. – 18. ure

Drugo:
za strokovno voden ogled je potrebna predhodna najava

Več informacij najdete na spletni strani TIC Slovenske Konjice, FB straneh TIC Slovenske Konjice in Žička kartuzija, ter na naslednjih kontaktih: TIC Slovenske Konjice (T: +386 3 759 31 10, F: +386 3 759 31 11, M: +386 51 444 141; E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.), ŽIČKA KARTUZIJA (T: +386 3 752 37 32; E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

24. Kolesarska dirka po Sloveniji

Na najpomembnejši domači 24. kolesarski dirki po Sloveniji, ki bo potekala od 15. do 18. junija, se bodo kolesarji ustavili tudi v Slovenskih Konjicah. V soboto, 17. junija, bo v 147. kilometru dirke (od skupno 167,7 km) leteči cilj pri medijski hiši Novice & Radio Rogla. Sobotna bo tretja – Kraljeva etapa, ki se bo pričela v Celju s ciljem na Rogli.

V Celju so v ponedeljek, 12. 6., na novinarski konferenci o 24. dirki po Sloveniji spregovorili župani vključenih občin v tretji etapi: Celje, Žalec, Slovenske Konjice in Zreče. Sodelovanje Slovenske turistične organizacije (STO) na dirki je predstavila direktorica mag. Maja Pak, organizacijsko plat dirke pa je opisal direktor dirke Po Sloveniji Bogdan Fink. V tretji etapi, ki jo najbolj nestrpno pričakujemo, bodo kolesarji ob 10. uri štartali s Krekovega trga v Celju. Etapa bo potekala na relaciji Celje-Rogla, dolga bo 167,7 km, cilj pa bo na 1.474 metrih na Rogli.

Dirka se bo začela v četrtek ob 11. uri v Kopru, cilj pa bo v nedeljo v Novem mestu. Odločilna bo prav sobotna etapa s ciljem na Rogli. V nasprotju s prejšnjimi izvedbami, se bodo na letošnji dirki kolesarji prvič borili za zeleno majico. V navezi s sloganom dirke Boj za zeleno, ki se nanaša tudi na zavezo Slovenije in slovenskega turizma k trajnostnemu razvoju. Prvi trije kolesarji bodo prejeli replike najstarejšega kolesa, ki je v Sloveniji staro 5200 let. Zmagovalci posameznih etap pa bodo prejeli posebne pokale, tematsko vezane na kraj.

Dirka bo velik promocijski dogodek, saj jo bo v neposrednem prenosu prenašal najbolj gledan evropski športni program EUROSPORT. V ta namen je občina pripravila tudi promocijski video o Slovenskih Konjicah. Prenos je letos premieren, zato z nestrpnostjo pričakujemo veliki štiridnevni dogodek, ki si ga bo v neposrednem prenosu lahko ogledalo preko 113 milijonov gledalcev v Evropi, Aziji, Afriki in na Srednjem vzhodu. Tretjo etapo si boste, če ne boste kolesarjev pozdravili na Starem trgu, lahko pogledali na kanalu EUROSPORT 2 v živem prenosu med 13.30. in 15. uro.

Kolesarje bomo lahko v naših krajih spremljali ob naslednjih urah:
• Vitanje: od 12.00 do 12.30 ure.
• Stranice: od 12.20 do 12.45 ure.
• Zreče: od 12.20 do 13.20 ure in od 14.10 do 14.50 ure.
• Rogla: od 14.30 do 15.15 ure.
• Oplotnica: od 13.00 do 13.30 ure in od 14.00 do 14.20 ure.
• Slovenske konjice: od 14.00 do 14.40 ure.

Več podrobnosti o celotni dirki najdete na TEJ povezavi.

Podarite košček Konjic!

POKLANJAMO VAM DVE IDEJI ZA BOŽIČNO-NOVOLETNO DARILO Z OKUSOM PO KONJICAH

1. Monografija KONJICE: 870 LET PRVE PISNE OMEMBE | Za slikovitimi platnicami monografije se prepletajo zgodbe boljših in slabših časov, ki so jih skozi stoletja preživljali ljudje na Konjiškem, se zrcalijo osupljive podobe narave, ujete med Konjiško goro, vznožje pohorskih gozdov in počesanih vinogradov, ter odmeva mogočna zgodovina ohranjenih zidov, ki že stoletja pripovedujejo osupljive zgodbe in pišejo vedno nove. Vse to in še več so podobe Konjiškega, ujete v jubilejno monografijo ob 870-letnici prve omembe Konjic v pisnih virih. Monografija je zavita v prozorno folijo in okrašena z rdečim darilnim trakcem Občine Slovenske Konjice.
CENA: 30 € 

2. KOMPLET ELEGANTNIH KOZARCEV ZA VINO (6 kom) z vgraviranim konjiškim grbom | Komplet kozarcev v katere boste lahko v teh slavnostnih dneh ujeli edinstvene okuse živahnih vin s Konjiškega. Kozarce Vam po želji lično zavijemo in opremimo z darilnim trakcem Občine Slovenske Konjice.
CENA: 20 €

Obe darili lahko kupite v pisarni TIC Slovenske Konjice in Žička kartuzija v delovnem času, ki ga najdete na tej spletni strani pod rubriko Delovni čas. 

Podarite vašim najdražjim "objem žlahtnih zgodb" s Konjiškega!

Vaš TIC

Naroči se na ta RSS
  1. Novo
  2. Povezave
December v Slovenskih Konjicah
24. Kolesarska dirka po Sloveniji
Žička kartuzija odpira vrata in okna
4. Konjiški maraton
Konjice imajo srce
Biograd na Moru praznoval občinski praznik
Uradno odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine
3. Konjiški mali maraton
Naznanitev trgatve 2016
Naznanitev trgatve 2015
Srečanje ob 500-letnici slovenskega kmečkega upora 1515
Pohod ob 850-letnici Žičke kartuzije
 V2
 efs
« January 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Iskanje po strani

Style I Style II Style III